Recept: gezondere kwarktaart
Eigenlijk had ik voor deze week groentesoep (traditioneel) uit de slowcooker (eigentijds) op het programma staan. Door de aanhoudende warmte smolt dat plan als sneeuw voor de zon. Niets mis met groentesoep in de zomer, natuurlijk. Maar een slowcooker die in de keuken een dag lang zachtjes staat te bubbelen: dat is meer iets voor een killere periode.
Ik had meer zin in een koud kunstje in de keuken. Dat leidde tot een kwarktaart (traditioneel) maar dan wel een met een bodem zonder boter en koekjes, zonder slagroom en met heel weinig suiker (eigentijds). Vergeleken met de standaardversie zou je deze taart gezonder kunnen noemen, al is het gevaarlijk om daar uitspraken over te doen. Hoezo bijna geen suiker? In fruit zit óók suiker en in dadels zeker. Er gaat geen boter in, maar noten zijn ook best vet. En vergeet de zonnebloemolie niet, en de volle kwark.
Behoorlijk puur is deze creatie in ieder geval wel: er komen nauwelijks bewerkte producten aan te pas. Het zuinige gebruik van suiker heeft uiteraard wel gevolgen voor de smaak van deze taart. De bodem en het rijpe zomerfruit bovenop zijn zoet, maar de kwark- en geleilaag zijn aan de friszure kant. Wie van zoet houdt of zoetekauwen als afnemer heeft, kan daar gerust extra suiker aan toevoegen. Maar zonder is het ook oké.