Verbod op gokreclames is een goed begin
Het is misschien wat overdreven om komende zaterdag de vlag uit te hangen, maar dat op die dag het verbod op gokreclames op radio en televisie, in tijdschriften en op bijvoorbeeld bushokjes van kracht wordt, is grote winst. Gokken verdient geen promotie.
Eigenlijk is het aanstaande verbod een reparatie van de wet die in oktober 2021 de markt voor online gokken legaliseerde. Aanbieders van gokspelletjes via internet wisten wel raad met de geboden mogelijkheden en overspoelden het land met reclames. De kans om geconfronteerd te worden met ronkende slogans om toch vooral een gokje te wagen op het web is sindsdien ergerlijk groot.
Dat besef was gelukkig ook in de landspolitiek snel aanwezig. Alarmerende geluiden van deskundigen dat het aantal mensen met gokproblemen hand over hand toeneemt, werden serieus genomen. Met als gevolg genoemde reparatie van de wet door het verbod op, zoals dat heet, ongerichte advertenties op online gokken.
De vraag dringt zich op of zo’n maatregel al niet in het najaar van 2021 in de Wet kansspelen op afstand ingebakken had moeten zijn. Dat had een hoop narigheid kunnen voorkomen. Daar komt bij dat de stortvloed aan gokpromotie van de afgelopen maanden een drempelverlagende werking heeft gehad. Gokken is normaler geworden, heet het dan.
De reclameposters beloven gouden bergen, een gemakkelijk leven zonder geldzorgen. Het tegendeel is waar. Gokken levert inderdaad honderden miljoenen euro’s op, maar dan voor de aanbieders van de onlinekansspelen. Voor verreweg het overgrote deel van de gokkers betekent hun spelpraktijk puur verlies.
De gevolgen kunnen op persoonlijk vlak desastreus uitpakken, houden instanties als het Trimbos-instituut ons regelmatig voor. Iemand die gokverslaafd raakt, brengt zichzelf in grote problemen en sleept niet zelden zijn directe omgeving mee in de sores. Wat weer gevolgen heeft voor de samenleving in de vorm van kosten voor verslavingszorg en schuldsanering.
Zo bezien kan de vlag komende zaterdag helemaal nog niet uit. Een verbod op reclame voor online gokken is hooguit een eerste goede stap. Het zal waar zijn dat er goede argumenten zijn te noemen die pleiten voor legalisering en regulering. Een illegale, florerende onlinegokmarkt is geen wenselijke situatie. Maar dat betekent echt niet dat het vrijgeven van kansspelen op het web inmiddels tot een betere wereld leidde.
Ook zonder reclames zullen mensen gegrepen worden door de kick, de spanning en de roes van online gokken. Geen vlag nog dus, maar een alarmbel. Het onlinecasino gaat het zo gewenste betere leven nooit geven. Als een deel van de miljoenen die de afgelopen bijna twee jaar zijn uitgegeven aan gokreclames nu eens zou worden besteed aan zó’n bewustwordingscampagne, is er weer wat meer hoop.