Recept: dahl
In een geel magazine mag een geel gerecht niet ontbreken. Eitje, dacht ik, toen de redactie met het idee kwam. Maar toen de deadline naderde bleken de keuzemogelijkheden toch tegen te vallen. Echt gele gerechten zijn er niet veel.
Een aantal van mijn favoriete ingrediënten –boter, kaas en citroen– heeft die kleur, maar in gerechten zie je daar vaak niet veel van terug. Bij eieren ligt dat anders. Maar een methode om advocaat te maken beschreef ik al eens. Hetzelfde geldt voor een citroentaart met meringue. En een spiegelei is weliswaar kakelgeel, maar daarvoor heeft toch niemand een recept nodig?
Iets met kurkuma dan? Deze specerij wordt ook wel geelwortel genoemd: het ingrediënt kleurt alles pittig geel. Het is een vast onderdeel in kerriemengsels. Ik maakte er dahl mee, een dik vloeibaar gerecht met linzen dat in Zuid-Azië veel gegeten wordt. Het is voedzaam, door de linzen en de kokosmelk, maar door de oosterse specerijen, citroensap en verse koriander past het prima bij de zomer.
In plaats van een stuk gember en een rode peper kunnen eventueel ook gemberpoeder en een snuf chilipeper gebruikt worden. Maar in een gerecht als dit, met tamelijk basale ingrediënten, geeft de verse versie net wat meer sjeu aan het geheel. Net als het citroensap.