ConsumentRecept

Recept: warme perzikcake

Tovercake wilde ik dit puddingachtige cakegerecht eerst noemen. Je bakt het door droog cakemeel, vruchtensap of melk en gesmolten boter zo in een ovenschaal te gieten. Mixen, roeren of door elkaar mengen: dat is allemaal niet nodig. De losse ingrediënten veranderen in de oven helemaal vanzelf in een goudbruine borrelende fruitcake.

marielle@rd.nl
17 June 2023 16:06Gewijzigd op 25 July 2023 19:26
beeld RD
beeld RD

Maar tovercake klinkt helemaal niet lekker, vandaar die ”warme perzikcake”. Een cake die je warm met een bol ijs kunt eten of gewoon lauwwarm en zelfs koud serveert. Eerlijk gezegd maak ik hem zelf bijna altijd met nectarines, maar de variatiemogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. De perzikcake is eigenlijk een makkelijk zusje van de crumble, waar je natuurlijk altijd eerst nog deegkruimels voor moet maken. De enige moeite die je bij dit gebak moet nemen is het smelten van de boter en het schoonmaken van de perziken of nectarines. En het kan nog makkelijker door perziken uit blik te gebruiken.

Het leuke aan dit baksel is dat het serieus moeilijk is om het te laten mislukken. Ik schoot zelf een keer flink uit met het vruchtensap (uit de losse pols toevoegen is geen aanrader…) en toen was de cake nog prima, alleen iets zompiger dan normaal. Vergeet vooral de suiker aan het eind niet. Samen met de boter vormt die een heerlijke bovenlaag!

Tip: Dit nagerecht is het lekkerst met verse nectarines en met sap uit blik. De perziken uit het blik kun je goed verwerken in een pilavgerecht of in een zomerse salade. Of maak er een smoothie mee. 
Ook lekker met appels in plaats van nectarines. Aan twee middelgrote appels heb je genoeg. Doe er voor wat pit een snufje nootmuskaat en wat kaneel door. Gebruik in plaats van perziksap melk.

Meer over
Recept

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer