Recept: rabarber met eiwitschuim
Na een paar jaar met opstartproblemen –door droge zomers en verplaatsingen– ziet de rabarberplant in onze tuin er eindelijk uit zoals een rabarberplant eruit hoort te zien.
De bladeren zijn enorm en staan wijduit. De zure stelen waar ze aan groeien zijn prachtig rood. Het is een lust voor het oog, zeker vergeleken met de nog vrij prille sla-, andijvie- en bietenplantjes in de buurt.
Haast jammer om er het mes in te zetten. Maar het moest er toch een keer van komen. Al was het alleen maar om te voorkomen dat de plant té veel ruimte in gaat nemen. Met de eerste oogst van dit seizoen maakte ik een tamelijk eenvoudig maar toch spectaculair ogend toetje. Dat laatste komt door de gebakken schuimlaag: die ziet er fraai uit en is een lekkere combinatie met het zure van de rabarbermoes. Het eenvoudige zit hem in de ingrediënten, die in de meeste huishoudens wel standaard voorradig zullen zijn. Wie heeft er nu geen ei en suiker in huis? Ook fijn aan dit recept: het hele ei wordt gebruikt, er blijft geen dooier of eiwit over.
Het is door de hoeveelheid suiker in het stijfgeslagen eiwit een nogal zoet toetje. Wie van zuur houdt, kan ervoor kiezen om minder suiker door de rabarbermoes te doen. Dat maakt het contrast tussen de twee lagen alleen maar groter.