Consument

Eten: kiezen en genieten

We waren met een groep vriendinnen in een restaurant. De tent was nagenoeg leeg, de enige herrie kwam van onszelf. We bogen ons over de menukaart, al hadden sommigen daar thuis ook al studie van gemaakt.

marielle@rd.nl
6 May 2023 18:26Gewijzigd op 25 July 2023 19:29
Mihoen met paksoi, sojabonen en gerookte kip. beeld RD
Mihoen met paksoi, sojabonen en gerookte kip. beeld RD

Toen we bestelden viel me op hoevelen van ons iets vegetarisch uitkozen. Ook de dag erop, tijdens de lunch. Voor de één was dat vaste prik („In een restaurant eet ik altijd vegetarisch”), een ander keek vooral naar wat het lekkerst leek, maar ik denk dat bij iedereen op de achtergrond duurzaamheids- of dierenwelzijnsoverwegingen meespeelden. We vroegen ons zelfs nog hardop af of de vis op de kaart –pieterman uit de Noordzee, in levenden lijve een van de giftigste dieren van Europa, zo vertelde Google ons– wel of geen goed idee was. Volgens de Viswijzer is het niet de beste keus. Of was dit bijvangst?

We aten allemaal lekker. De goed gekruide curry met quinoa van mijn overbuurvrouw deed echt niet onder voor de medium gebakken bavette (die gelukkig afkomstig was van blije, blonde koeien die een heel landgoed tot hun beschikking hebben). Niemand van ons is fulltime vegetariër of veganist. Maar nadenken over je eten kan geen kwaad. Ik koos in dit recept voor wat kip door de mihoen. Uit het ik-ben-bijna-over-de-datumschap.

Tip: De groenten te exotisch? In feite kun je heel veel groenten kwijt in een roerbakgerecht als dit. Chinese kool bijvoorbeeld. Gewone Hollandse sperzieboontjes, als ze weer in het seizoen zijn. Kook die dan wel kort voor. Gebruik ook eens restjes groenten uit de koelkast.

Nog een zoet accent erbij? Kies dan voor stukjes verse ananas en bak ze even mee voordat je de mihoen toevoegt.

Meer over
Recept

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer