Zo maak je koffievla
Zelf creatieve toetjes maken was in het verleden, vermoed ik, gebruikelijker dan tegenwoordig. In ”De Elisabeth”, een kookboek uit 1930 waarvan een paar jaar geleden een heruitgave verscheen, staan bijvoorbeeld wel vijftig verschillende soorten vla beschreven. Het is een indrukwekkende lijst, variërend van eenvoudige vanillevla tot een ingewikkeld laagjesgerecht dat Zwitserse vla genoemd wordt.
Ik vind een schaaltje warme vla op z’n tijd heerlijk, maar eerlijk gezegd kom ik qua afwisseling vaak niet verder dan griesmeelpap of custard. Hoog tijd om eens iets anders te proberen. Bijvoorbeeld het recept voor koffievla dat lezeres Heleen Dieleman me mailde. Ze noemt het een budgettip: ze haalt de melk voordelig bij een boer en gebruikt als smaakmaker een restje koffie uit de pot dat anders zou worden weggespoeld.
De vla maakt ze volgens een basisrecept uit een oud kookboekje van Blue Band. In plaats van koffie kun je bijvoorbeeld ook eenzelfde hoeveelheid sinaasappelsap of ander sap gebruiken. Hopjesvla maakt Heleen Dieleman ook weleens, maar die variant vindt ze bewerkelijk. „En het lukt niet altijd met de suiker.” De koffievla eten ze in huize Dieleman graag warm, met koffieboontjes of slagroom. De variant met sinaasappelsap vinden ze het lekkerst als hij helemaal is afgekoeld.