Recept: Worteltaart met sinaasappel
De zak winterpeen moest geduld hebben. Al wekenlang had ik mijzelf beloofd worteltaart te maken. Gewoon omdat het lang geleden was. En omdat zo’n kruidige cake altijd lekker is. Maar steeds ging het niet door. Soms was de tijd simpelweg op. Een andere keer bezocht ik na een interview in een leuk dorp een plaatselijke bakker. Hadden we dus voorlopig geen koek meer nodig. Toen sloeg er in huis een of ander virus toe en kwam er weer een poos niks van. De winterpenen zaten intussen allang in de spaghettisaus en de koolsalade.
Maar de carrot cake (zoals worteltaart ook wel heet) zat inmiddels zo vast in mijn gedachten dat-ie er alsnog moest komen. In een voorjaarsachtige uitvoering dan maar, met veel sinaasappel en een beetje kokos. Meestal doe ik heel fijngehakte walnoten door worteltaart, maar dit keer zit er hazelnootmeel in. Simpelweg omdat ik nog een paar zakjes op voorraad had. Maak gerust zelf een andere keuze. Amandelmeel is ook een optie, dat maakt het gebak nog wat koninklijker, vind ik.
Want ik geef ’m meteen maar een oranje tintje mee, de carrot cake. Koningsdag is alweer in zicht. De jaarlijkse oranjetompouce van de bakker ga ik er trouwens niet voor laten schieten. Een taartje extra mag dit keer wel, het is immers een jubileumjaar.