Binnenland
Provincie Noord-Holland: meer aandacht nodig voor omwonenden Tata

De provincie Noord-Holland is het eens met de bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het beter beschermen van omwonenden van onder meer de staalfabriek Tata Steel. „Ik vind dat er meer aandacht voor de zorgen van omwonenden over hun gezondheid moet zijn”, zegt Jeroen Olthof, gedeputeerde Leefomgeving, Milieu en Gezondheid in een eerste reactie op het rapport.

ANP

Olthof zegt de aanbevelingen van de onderzoeksraad te onderschrijven. „Ik zie dit als ondersteuning van de koers die de provincie sinds enige jaren heeft ingezet.” In een verklaring van de provincie staat verder dat Noord-Holland ervoor pleit „dat het hele systeem in Nederland van wet- en regelgeving en beleidsinstrumenten tegen het licht gehouden moet worden, zodat gezondheid en een gezonde leefomgeving daarin een belangrijkere plek krijgen”.

In het geval van Tata Steel hadden de provincie en omgevingsdienst volgens de OVV lange tijd geen aandacht voor signalen van de omwonenden. Die gaven aan dat de vergunningverlening, toezicht en handhaving beter konden als het ging om de bescherming van hun gezondheid. „Aanhoudende onrust onder omwonenden leidde uiteindelijk tot diverse onderzoeken”, staat in het rapport. „Toen deze onderzoeken tot dan toe onbekende gezondheidsrisico’s aantoonden, zette dat bij de omgevingsdienst en provincie een verandering in hun opstelling in gang.”

De provincie vindt net als de OVV ook dat inwoners erop moeten kunnen vertrouwen dat zowel de overheid als bedrijven zich verantwoordelijk voelen voor een gezonde leefomgeving. Hoewel de provincie naar eigen zeggen de afgelopen jaren een actievere houding heeft aangenomen ten opzichte van omwonenden, erkent ze dat „daarin ook nog grote stappen te zetten zijn en er nog veel te leren valt”.

De afgelopen jaren is volgens Noord-Holland „fors geïnvesteerd in extra toezicht, handhaving en aanscherping en actualisatie van de vergunningen van Tata Steel”. Daarbij worden volgens de provincie de randen van de regels opgezocht. „Met het rapport van de OVV in de hand gaat de provincie opnieuw met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied onderzoeken waar nog ruimte aanwezig is om de leefomgeving beter te beschermen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer