Recept: jam tarts
Voor wie net als ik meer houdt van jam maken dan van jam eten –als broodbeleg– is het Britse bedenksel ”jam tart” een mooie uitvinding. Het gaat om kleine eenpersoonsbakjes van deeg voorzien van een dotje jam. De naam is ietwat misleidend. Marmelade of een curd als vulling gebruiken kan ook heel goed.
Qua eetervaring zit zo’n jam tart ergens tussen een kaal biscuitje en een taartje in. Het deeg is nogal basaal en voor de vulling geldt eigenlijk hetzelfde. Niet zozeer een taartje dus, maar eerder een variant op wat wij Nederlanders een grote koek noemen – een kano, of een gangmaker.
Hoe zoet zo’n tart wordt, hangt af van de vulling. Ik bakte ze met vorige zomer zelfgemaakte kersenjam met relatief weinig suiker én met lemoncurd uit eigen keuken. Een wereld van verschil, qua smaak. Maar allebei lekker.
Lemoncurd is in de Britse keuken een populaire vulling voor taarten en allerhande gebak. Deze dik vloeibare, vla-achtige substantie is tegelijk intens zoet én zuur en combineert ook heel goed met zacht zomerfruit als aardbeien en frambozen. In de supermarkt is lemoncurd kant-en-klaar te koop. Zelf maken? Zie de aanwijzingen hieronder bij punt 2. Bewaar wat er overblijft in een potje in de koelkast en fleur er bijvoorbeeld een toetje mee op.