Kerk & religieNET Foundation

Cate Nattabi: Bijbelse prediking verandert mensen in Oeganda

Bijbelse prediking verandert mensen in Oeganda, stelt Cate Nattabi. „In mijn geboorteplaats Mityana zijn dankzij deze prediking minder ruzies en minder echtscheidingen en is er meer oog voor elkaar.”

Jan van Reenen​
18 March 2023 16:26Gewijzigd op 20 March 2023 11:28
In Oeganda. beeld Arjan van den Noort
In Oeganda. beeld Arjan van den Noort

De Oegandese Nattabi (44) was in Nederland voor een conferentie en een bezoek aan het kantoor van NET Foundation in Apeldoorn. Deze organisatie heeft als doel wereldwijd Bijbelgetrouw theologisch onderwijs op locatie te brengen. Dat doet ze vooral door online onderwijs, in samenwerking met theologische instellingen. In een aantal landen komen cursisten fysiek bij elkaar.

Een van die landen is Oeganda, waar Nattabi coördinator is. Ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Haar man Stephen overleed vijftien jaar geleden door hartfalen. Ze bleef achter met drie kinderen, twee jongens en een meisje, van wie de oudste 5 jaar was. „Ik weet niet hoe ik er doorheen gekomen ben”, zegt ze op het kantoor van NET Foundation. „Ik leefde bij de dag en vertrouwde in alles op de Heere Jezus. Hij heeft mij geholpen.”

RD-actie

Nattabi is docente aan het Westminster Christian Institute in de Oegandese hoofdstad Kampala. Daar kwam in 2016 Raymond Warnaar van NET Foundation uit Nederland binnenstappen met de vraag of zij in Oeganda een organisatie voor de kerkleiderscursussen wilde helpen opzetten. Er was geld binnengekomen door de RD-actie Draagt Elkanders Lasten, dat dat jaar besteed zou worden aan onderwijs in Oeganda. Nattabi stemde toe en ging als coördinator van het NET Foundationteam in Oeganda aan de slag. Dat werk doet ze nog steeds, naast haar docentschap.

19154588.JPG
Cate Nattabi. beeld Arjan van den Noort

Er kwamen algauw twee cursusplaatsen: Nwoya en Amudat, beide in het noorden van Oeganda. Dat eerste jaar volgden 25 voorgangers in beide plaatsen de lessen. De onderwerpen waren vooral sociaal, zoals over het verwerken van de trauma’s van de burgeroorlog aan het einde van de vorige eeuw en het tegengaan van huiselijk geweld en dronkenschap. Later werd het meer theologisch ingevuld. Nu zijn er zeven studiecentra in het Afrikaanse land, met ieder tientallen cursisten.

De cursus ”Dienen in Gods wijngaard” duurt drie jaar. Er komen, verspreid over het jaar, tien onderwerpen aan de orde: Gods weg van redding, Gods roeping, het Oude Testament, het Nieuwe Testament, passie voor preken, Gods weg onderwijzen, zorg voor de kudde, christelijk huwelijk en gezin, leven voor Christus en de kerk, het lichaam van Christus.

Inmiddels zijn er 117 gediplomeerden, vertelt Nattabi met gepaste trots. Wat haar ook blij maakt, is dat een aantal studenten inmiddels zelf lesgeeft.

Welvaartsevangelie

Nattabi heeft heel wat reacties van voorgangers gekregen. Een van hen schreef haar dat hij nu „Christus preekt”. Dat was vroeger anders. Nattabi: „Veel voorgangers baseerden zich bij hun preken niet op de Bijbel, maar ze spraken over gezondheid, welvaart, dromen en geesten, doorspekt met Bijbelteksten. Het welvaartsevangelie was heel populair, maar het heeft de mensen veel schade berokkend. Dat geldt ook voor de vermenging van het christendom en inheemse religies. Veel preken hadden geen samenhang. Teksten werden zonder verband geciteerd. De voorgangers hadden wel tien preken in een preek. Ze hebben door de cursus geleerd de focus op één Bijbeltekst te leggen.”

Het wil niet zeggen dat ze voorheen niet hun best deden. „Sommige voorgangers waren heel druk en wisten zich geen raad met het werk, soms tot aan burn-out toe. Een pastor schreef dat hij veel gehad had aan de uitleg van Exodus 18, waar staat dat Jethro, de schoonvader van Mozes, hem aanraadde om het werk meer te verdelen.”

Vrucht

De nieuwe manier van preken levert vrucht op, vertelt Nattabi, die als voorbeeld haar eigen geboorteplaats Mityana noemt. „Het is een dorp met een aantal evangelische kerken. Vroeger waren deze zelfstandige kerken onderling nogal verdeeld. Nu hebben de voorgangers een goede onderlinge verstandhouding en studeren ze samen.”

19154589.JPG
Markt in Oeganda. beeld Arjan van den Noort

De kerkgangers veranderen ook, aldus Nattabi. „De pastores hebben tijdens de cursus geleerd om tijd te besteden aan pastoraat. Een van de hoofdpunten is dat er veel aandacht moet zijn voor het eigen gezin. Het is te zien dat het gebeurt. Het aantal echtscheidingen vermindert en er zijn minder ruzies, terwijl de gezins- en gemeenteleden meer voor elkaar klaar staan. Dat komt door het perspectief van het Koninkrijk.”

Ze noemt in het bijzonder pastor Bongomin Toorach, nu ook cursusleider, die sterk inzet op relaties en één dag per week beschikbaar is voor mensen die hem met vragen benaderen. „Hij vertelde me dat een vrouw bij hem kwam met vragen over de redding van haar ziel. Een volgende keer kwam haar buurvrouw. Daarna nam haar buurvrouw haar man mee. Zo heeft deze pastor mensen tot Jezus geleid.”

Nattabi heeft een visie voor Oeganda, vertelt ze. Ze gelooft dat het Evangelie sterk zal doorwerken in haar land en dat Oeganda een land wordt van een Christocentrisch christendom. „Over vijf jaar kan Oeganda een ander land zijn en kunnen we zendelingen naar Nederland sturen.”

Meer over
Zending

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer