Medelijden met nestbevuiling prins Herrie
Sinds zijn veelvoudige vuilspuiterijen, associeer ik prins Harry met herrie. Prins Herrie dus.
Eerst was er het ontluisterende tv-interview met Oprah Winfrey, toen de onthutsende zesdelige Netflixfilm, daarna het onthullende boek ”Spare”. Inmiddels een bestseller. In het Nederlands verscheen het onder de titel ”Reserve”.
Hardhandig veegt Harry de vloer aan met zijn familie. Op elk podium dat hem geboden wordt, hangt hij de vuile Windsorwas buiten. Hij slaat er boosaardig op los met woorden die als dolken, bijlen en houwdegens werken. Hij heeft er genoeg van om levenslang ”reserve” te staan en volslagen onbelangrijk te zijn. Begrijpt Harry dan niet hoe een monarchie werkt? Of is het een minderwaardigheidsgevoel dat compensatie zoekt?
De Pools-Amerikaanse schrijver en dichter Milosz (1911-2004) moet ergens gezegd hebben: „Als in een gezin een schrijver wordt geboren, dan is ’t gedaan met dat gezin.”
Zelfcensuur kent Harry niet. Niets en niemand wordt ontzien. Prins Herrie weet zelfs van de prins het nodige kwaad: drugs, drank en seks. Hij doodde 25 talibanstrijders. Niet handig dat aan de wereldklok te hangen.
Harry schetst geen verheffend portret van de Windsors. De details zijn zo ontluisterend dat het zelfs de ongenadige Britse pers met de tabloids voorop, te veel werd. „Bespaar ons dit!”
Waar zijn de trouw en de loyaliteit aan eigen familie? Nestbevuiling is voor Harry een lucratief verdienmodel geworden. Het legt hem en Meghan geen windeieren. Maar de lucht ervan is ondraaglijk, erger dan die van bedorven eieren. Het maakt de al niet zo populaire prins nog impopulairder.
Wat is dat toch met Harry? Pijn over het gebroken gezin? Moeders tragische dood? Gebrek aan liefde, aandacht, warmte? Is Harry getraumatiseerd, teleurgesteld, verwend…? Zijn nachtzijde treedt nu wel erg aan het licht.
Tegelijkertijd verlangt hij naar verzoening met zijn gebrouilleerde familie, maar na dit schaamteloze debuut valt er eerst wel wat goed te maken.
Harry is overigens niet de eerste Windsor die de familie groot ongemak bezorgt. Voorvader Edward VIII, hertog van Windsor, kortstondig koning, pende zijn frustraties neer in ”Het verhaal van een koning”. Maar dat boek werd nog enigszins gekuist.
Wat levert deze nestbevuiling Harry op termijn op…? Ik heb oprecht medelijden met een mens die zich zozeer laat gaan dat geen enkel huisje meer heilig is. Komt dit nog goed?
Vanuit onszelf zijn wij oorlogshitsers, vanuit Christus vredestichters. Dat laatste wens je Harry en Meghan toe.