Kerk & religie

Prof. Kater volgt prof. Selderhuis op aan TUA

Prof. dr. M.J. (Maarten) Kater is de nieuwe rector van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). Hij volgt prof. dr. H.J. (Herman) Selderhuis op, die deze functie zes jaar bekleedde.

Van onze correspondent
10 January 2023 10:28Gewijzigd op 10 January 2023 11:31
Prof. dr. H.J. Selderhuis (l.) draagt de ketting over aan zijn opvolger, prof. dr. M.J. Kater. beeld RD, Anton Dommerholt
Prof. dr. H.J. Selderhuis (l.) draagt de ketting over aan zijn opvolger, prof. dr. M.J. Kater. beeld RD, Anton Dommerholt

De officiële overdracht vond in december al plaats tijdens een vergadering van het college van bestuur, de symbolische handeling werd maandagmiddag verricht in het universiteitsgebouw in Apeldoorn tijdens een vergadering van het college van docenten. Prof. Selderhuis droeg de ketting, in een doos, over aan zijn opvolger.

Prof. Kater gaf in drie trefwoorden, die beginnen met de letters TUA, een typering van zijn voorganger. Omdat hij geen Nederlandse woorden kon vinden, gebruikte hij Engelse. Hij noemde prof. Selderhuis een ”traveller” (reiziger), die door al zijn afgelegde kilometers veel heeft betekend voor de christelijke gereformeerde universiteit. Mede dankzij hem heeft de TUA een groot netwerk.

Als tweede gebruikte hij het woord ”utmost”. Prof. Selderhuis heeft zich, aldus zijn opvolger, helemaal gegeven voor het werk aan de universiteit, ondanks moeilijke tijden in zijn persoonlijke leven. „Hij vroeg veel van zichzelf en kwam dichtbij.”

De derde typering was die van ”alive and kicking” (springlevend). Hiermee wees hij op de snelheid waarmee zijn voorganger zijn taken uitvoerde.

GTU

In een kort afscheidswoord gaf prof. Selderhuis aan dat het een voorrecht is om, net als kerkenraadsleden, te mogen werken in het Koninkrijk van God. Hij zei „het met elkaar gedaan te hebben” – „Iedereen is rector”. Om te vervolgen: „Veel had beter gekund, veel had vergeving nodig, het is gedragen.”

De scheidende rector herinnerde aan de besprekingen over een Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU), die er niet is gekomen. Uiteindelijk bleek dat de TUA zelfstandig zou blijven. Hij wees erop dat er straks alleen nog maar in Utrecht en Apeldoorn protestants-christelijke universitaire theologische opleidingen zijn.

Prof. Selderhuis benoemde het samengaan van wetenschap en vroomheid aan de opleiding in Apeldoorn. „Houd vast aan wat gegeven is in de confessie en blijf wetenschap op niveau bedrijven.” Kerkelijk zijn er veel zorgen, zei de christelijke gereformeerde hoogleraar. Vertegenwoordigers van andere kerkverbanden hadden hem echter verteld dat er bij hen ook zorgen zijn. Hij zei, met een kwinkslag, „dat een hele troost” te vinden.

Verwondering

Prof. Kater ging in zijn toespraak dieper in op de woorden ”vroomheid en wetenschap”, die in 1634 (in het Latijn) werden uitgesproken door Gisbertus Voetius in zijn inaugurele rede aan de illustere school te Utrecht. De hoogleraar citeerde ook de spreuk ”Geloven om te begrijpen”, afkomstig van Augustinus. „Het gaat niet alleen om het intellectuele, het gaat ook om de verwondering. Woord en kerk horen bij elkaar. Wie hier een master doet, wordt overmeesterd, anders heeft de opleiding het niet goed gedaan.”

Volgens prof. Kater kunnen wetenschap en gereformeerde theologie uitstekend samengaan, al vraagt het veel toewijding en professionaliteit. De TUA heeft volgens hem een eigen karakter, waarin de gereformeerde en katholieke spiritualiteit doorklinken. Dat gebeurde in de afgelopen tijd onder andere door het invoeren van de vakken muziek en pedagogiek. „Tijdens de colleges spreken we niet alleen met ons hoofd, maar ook met ons hart. Er is oog voor wat mensen, kerken en de samenleving nodig hebben.”

De TUA wil, aldus prof. Kater, dienstbaar zijn om gestalte te geven aan haar hoge roeping. „We doen dat samen, op hoop van zegen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer