CO2-opslag Rotterdam blijft onzeker na kritisch oordeel MOB
De ecologische toets voor het megaproject Porthos rammelt, oordeelt Mobilisation for the Environment (MOB). Daarmee blijft het onzeker of het Porthos-project, dat CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven in een leeg gasveld onder de Noordzee moet opslaan, ooit gebouwd mag worden.
Bij een ecologische toets moet een projectontwikkelaar uitleggen welke gevolgen de plannen kunnen hebben voor natuur en milieu. Juridisch adviseur Valentijn Wösten van de milieuorganisatie zegt dat Porthos zich baseert op de afname van stikstofneerslag in de toekomst. „Terwijl we weten dat je daar geen besluit op mag baseren”, zegt hij. Bovendien is volgens MOB te simpel naar de natuurkwaliteit gekeken. „Er is niet gekeken naar de toestand van de vegetatie”, aldus Wösten. „Dat een bepaalde plant nog in het natuurgebied staat, betekent niet dat die plant er ook daadwerkelijk gezond aan toe is.”
De Raad van State stelde begin november dat er gericht onderzoek nodig was naar de stikstofneerslag die de bouw van Porthos mogelijk veroorzaakt. Dat onderzoek was al gedaan door Porthos, maar was vlak voor de tussenuitspraak van de hoogste bestuursrechter ingediend. MOB kreeg op dat moment nog zes weken de tijd om op het onderzoek te reageren.
Als MOB had ingestemd met de ecologische toets, was mogelijk de beslissing van de Raad van State over de natuurvergunning van Porthos wat makkelijker geweest. Wösten benadrukt dat MOB de toets voorgelegd door Porthos zou hebben geaccepteerd „als er een serieus rapport was neergelegd waar geen deuk in valt te schoppen”. „Maar dat is niet het geval.”
De initiatiefnemers van Porthos en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat mogen nu weer op het standpunt van de milieuorganisatie reageren. Voorlopig velt de Raad van State dus nog geen eindoordeel over of Porthos een natuurvergunning krijgt - dat duurt mogelijk nog maanden.