Voorpagina16 januari 2001

Vergunningen hoog
op politieke agenda

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Minister De Vries van Binnenlandse Zaken wil dat toezicht op en handhaving van vergunningen boven aan de agenda van het bestuur in Nederland komen.

Dit schrijft hij in een brief aan het kabinet, de gemeenten en de provincies naar aanleiding van de conclusies van de acht rijksinspecties over de vuurwerkramp in Enschede in mei vorig jaar.

Uit de rapporten komt naar voren dat vooral gemeente, brandweer en vuurwerkbedrijf SE Fireworks de regels niet hebben nageleefd. „Er is zeer veel onzekerheid onder de Nederlandse bevolking over de wijze waarop de overheid handhaaft. We kunnen niet hebben dat het wantrouwen tegen de overheid op dit punt nog groter wordt”, aldus De Vries. Ook de cafébrand in Volendam speelt een rol bij het voornemen van de minister.

Heel ernstig
De minister geeft aan dat de rapporten van de rijksinspecties en de uitlatingen van voorzitter Oosting van de commissie die de vuurwerkramp onderzoekt hem niet ongemoeid hebben gelaten. „Maar ik ben in de eerste plaats geschrokken van de ramp.”

De Vries wil niet inhoudelijk reageren op het interview met Oosting in het Algemeen Dagblad van zaterdag. Wel noemt hij het een heel ernstig oordeel. „Maar verder is het nog te vroeg, omdat Oosting zijn rapport nog wil en moet uitbrengen.”

De bewindsman is niet van mening dat Oosting laakbaar heeft gehandeld met het vooruitlopen op de officiële publicatie van zijn rapport, op 28 februari. Hij vindt het van ondergeschikt belang aan de bevindingen. „Het is volstrekt duidelijk, ook na Volendam, dat het toezicht en de handhaving te wensen over laten. Daar moeten we nu al mee aan de slag.”

De politiek is geschrokken van de conclusies van de rijksinspecties. „Het beeld dat in de rapportages wordt geschetst is droevig”, vindt CDA-kamerlid Mosterd. PvdA-kamerlid Wagenaar vindt dat de rapporten om drastische maatregelen vragen. Politieke consequenties wil ze nu nog niet trekken, „als dat al interessant wordt om te doen.”

Het CDA meent dat één instantie moet bepalen of een bedrijf zich wel of niet aan alle regels houdt en open mag blijven of zijn deuren moet sluiten. Mosterd vindt het belangrijk dat gedoogpraktijken zoals die zich nu hebben voorgedaan, worden uitgebannen. Hij doelde ook op de brand in Volendam, waarbij de gemeente de openstelling van het café gedoogde terwijl dat niet over de juiste vergunningen beschikte. „De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor rampenbestrijding, maar op het gebied van preventie is de overheid er nog lang niet.”

GroenLinks vindt dat er een wetswijziging moet komen zodat de overheid sneller kan ingrijpen bij bedrijven als er gevaar dreigt. Volgens kamerlid Van der Steenhoven is er in Enschede ontzettend veel misgegaan. Hij noemt de brief van De Vries daarom ook heel verstandig. D66 en de VVD willen nog niet reageren. VVD-kamerlid Van der Doel wil eerst het standpunt van het kabinet afwachten en stelt voor de rapportages samen met het rapport van Oosting te bespreken.

Onwenselijk
De gemeente Enschede heeft forse kritiek op de rijksinspecties. Ze geven volgens haar een onvolledig beeld van de lessen die moeten worden getrokken voor de toekomst.

De Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp in Enschede vindt het zeer onwenselijk dat op grond van de nu bekende gegevens een zwartepietenspel tussen de betrokkenen ontstaat. „Alle partijen dienen zich hiervan te onthouden. Met name de brandweer, die in zijn pogingen de brand te blussen vier mensen heeft verloren, hoort daarvan verschoond te blijven”, aldus voorzitter A. Vasse van de belangenvereniging.

Zie ook:
Rapporten schokken partijen Enschede

Belangenvereniging neemt brandweer in bescherming

Veel telefoontjes over vermisten onbeantwoord

Oud-eigenaar: Nooit problemen gehad met politie

„Verwaarlozing simpele dingen kan dramatisch uitpakken”

Echo Culemborg was snel verstomd

Rampenstaf Enschede schoot tekort Eerdere berichtgeving:
Kok: Beleid vergunningen onderzoeken - 13 januari 2001

Helpdesk voor vragen brandveiligheid horeca - 12 januari 2001

Kroonprins loopt mee in stille tocht - 11 januari 2001

„Traumaheli moet ook 's nachts vliegen” - 10 januari 2001

Eerste hulp in gewondennest - 9 januari 2001

„Gemeente Volendam is wel te vervolgen” - 8 januari 2001

Onderzoek naar dood door schuld bij ramp - 6 januari 2001

Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001