Voorpagina8 januari 2001

„Gemeente Volendam
is wel te vervolgen”

Van onze binnenlandredactie
AMSTERDAM – De gemeente Edam-Volendam is wel degelijk te vervolgen voor gemaakte fouten in het overheidsbeleid. Dat zei hoogleraar strafrecht aan de Vrije Universiteit prof. T. Schalken gisteren in het tv-programma Buitenhof naar aanleiding van de cafébrand in Volendam. Volgens de hoogleraar geeft het zogenaamde tweede Pikmeer-arrest daar ruimte voor.

De conclusie van het eerste Pikmeer-arrest luidt dat de gemeente niet vervolgbaar is. Vrijdag nog verklaarde het openbaar ministerie bij monde van hoofdofficier van justitie Bot dat de gemeente Volendam op basis van die uitspraak niet vervolgd kon worden. „De gemeenteraad moet de handelwijze van de gemeente beoordelen”, aldus Bot.

Volgens Schalken komt de Hoge Raad daar in een tweede arrest op terug, „tenzij het om een exclusieve overheidstaak gaat.” Dat zijn taken die niet geprivatiseerd kunnen worden. Schalken vindt dat brandweertaken in principe wel te privatiseren zijn. „Als de eigenaar van café De Hemel wordt vervolgd voor dood door schuld, is er alle reden om aan te nemen dat de gemeente ook medeverdachte is”, zo zei hij.

Schalken vindt dat ook de strafbaarheid van de overheid in het onderzoek moet worden meegenomen, als de gemeente zelf toegeeft dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Vrijdagavond nam het Volendamse college van B en W de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de gebreken in de vergunningenverstrekking aan café De Hemel. Met goedvinden van de gemeenteraad besloot het college voorlopig echter aan te blijven, omdat anders een bestuurlijke impasse zou ontstaan in een periode waarin het gemeentebestuur volledig moet functioneren. De raad debatteert in een later stadium over de vraag of de ramp politieke consequenties moet hebben.

Te coulant
Burgemeester F. IJsselmuiden van Edam-Volendam erkende gisteravond in het tv-programma Netwerk nog eens de bestuurlijke verantwoordelijkheid. Maar hij vindt dat hij geen persoonlijke verantwoordelijkheid kan dragen voor iets wat hij niet wist: dat er veel te coulant is omgesprongen met de levensgevaarlijke situatie in het café. Volgens IJsselmuiden is er wel wat gedaan, maar is er niet genoeg achterheen gezeten om eigenaar Veerman tot de noodzakelijke aanpassingen te dwingen.

„De fouten die zijn gemaakt, moeten worden gewogen door de gemeenteraad. Mijn plicht ligt bij de gemeente, ik moet zorgen voor de opvang en dat alles goed gaat”, zei de burgemeester. Hij hoopt dat de raad in zijn beoordeling de afwikkeling van de ramp meeweegt en alles in een breed perspectief bekijkt. „Eerst moet ik helpen, is dat klaar dan ga ik bij mezelf te rade, daarna bij de wethouders, de fractievoorzitters en daarna bij de raad.”

IJsselmuiden denkt dat de hechtheid tussen de bewoners van Volendam groter is geworden. „De ramp heeft heel diepe wonden geslagen, een aantal mensen is het ergste overkomen: een kind verliezen. Maar anderen krijgen een ernstig verminkt kind terug en andere kinderen zijn ineens heel oud geworden.”

Belangstelling
Onder overweldigende belangstelling zijn afgelopen dagen vijf slachtoffers van de brand in café De Hemel begraven. Vrijdag waren al vier mensen ter aarde besteld. Vandaag werd het tiende en jongste slachtoffer van de ramp begraven, de 13-jarige Sharon Sombroek.

Pastoor J. Berkhout van de St.-Vincentiuskerk leidde zaterdag de begrafenis van de 21-jarige Eric Schokker, de 15-jarige Ruud Steur en de 22-jarige Klaas Koning. Zijn collega H. van der Hulst van de Mariakerk leidde de uitvaart van de 23-jarige Nico Kwakman. Gisteren volgde de begrafenis van de 13-jarige Liesbeth Buys vanuit de St.-Vincentiuskerk.

De St.-Vincentiuskerk en de Mariakerk puilden uit tijdens de uitvaartmissen, er waren tussen de 1400 en 1500 mensen bij aanwezig. In de begrafenisstoet van Liesbeth Buys liepen ook de paarden mee die door het meisje werden verzorgd. De stoet voor de teraardebestelling van Nico Kwakman, die heel veel mensen uit het brandende pand heeft gered, was heel lang.

Een 22-jarige man is zaterdagavond door portiers uit een discotheek in Maassluis gezet nadat hij de minuut stilte ter nagedachtenis voor de Volendam-slachtoffers verstoorde. Twee broers van de man namen even na middernacht wraak op een van de portiers. Die raakte tijdens de worsteling met de twee broers lichtgewond. De politie hield het tweetal later aan. De uit Maassluis afkomstige orderverstoorder raakte tijdens zijn verwijdering lichtgewond. Hij werd in het ziekenhuis behandeld.

Zie ook:
„Er zijn nu twee Don Bosco's”

Polikliniek in Volendam

Eerdere berichtgeving:

Onderzoek naar dood door schuld bij ramp - 6 januari 2001

Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001