Binnenland10 januari 2001

„Traumaheli moet
ook 's nachts vliegen”

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat traumahelikopters 24 uur per dag ingezet kunnen worden. Momenteel mag de heli van het VU-ziekenhuis in Amsterdam door milieuwetgeving 's nachts niet vliegen.

PvdA en VVD noemen het ondenkbaar en „absurd” dat geluidsnormen zwaarder wegen dan het redden van mensenlevens. Ook het CDA vindt dat de milieuwetgeving moet worden aangepast om deze situatie te veranderen.

Drie traumateams die tijdens nieuwjaarsnacht vanuit het VU-ziekenhuis in Amsterdam naar Volendam werden gestuurd, kwamen per auto. Dat was noodzakelijk omdat de traumaheli tussen zeven uur 's avonds en zeven uur 's ochtends niet mag vliegen vanwege de Wet milieubeheer. Het ziekenhuis zegt een zware boete te riskeren als daaraan niet wordt voldaan.

PvdA-kamerlid Oudkerk vindt dat het kabinet op korte termijn maatregelen moet nemen om ervoor te zorgen dat traumateams in noodsituaties zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn, ook in de nachtelijke uren. Hij vindt dat omwonenden de geluidsoverlast maar voor lief moeten nemen.

Van den Doel (VVD) en Buys (CDA) willen dat de traumahelikopters dezelfde status krijgen als politie- en ambulancevoertuigen. De extra kosten die permanente bezetting met zich meebrengt, vinden zij hij niet van het eerste belang.

2,5 miljoen
Volgens het stadsdeel Zuideramstel had het ziekenhuis best kunnen besluiten de traumaheli te laten vliegen. Zuideramstel verstrekte de vergunning, waarin niets staat over calamiteiten. Het VU-ziekenhuis had dat graag eerder geweten. Het ziekenhuis is samen met de drie andere instellingen die beschikken over een helikopter (Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Groningen) al enige tijd bezig alsnog een ontheffing te krijgen.

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft naar aanleiding van een eerder incident geantwoord dat toestellen mede uit veiligheidsredenen niet 's nachts ingezet kunnen worden. Voor nachtvluchten zijn speciaal toegeruste helikopters nodig, en piloten die de bevoegdheid om in het donker te vliegen hebben. Momenteel is er niet voldoende capaciteit voor volledige inzet en bovendien is dat duur. Borst gaf maandag in Amsterdam wel aan te onderzoeken of er alsnog teams moeten komen die continu paraat staan.

Als de minister besluit over te gaan op 24-uurs beschikbaarheid van nieuwe, met nachtzichtapparatuur uitgeruste helikopters, kost dat ongeveer 2,5 miljoen gulden per jaar per ziekenhuis extra. Dat is inclusief de verdubbeling van de bemanning, aldus directeur W. Botman van de ANWB-dochter Medical Air Assistance. De ANWB verzorgt de traumavluchten vanuit Amsterdam en Rotterdam.

Toestand kritiek
De toestand van de acht slachtoffers van de cafébrand in Volendam die in het Martini-ziekenhuis in Groningen liggen, is nog steeds zeer kritiek. „Hun situatie is onveranderd in vergelijking met vorige week maandag”, zei een woordvoerder van het ziekenhuis gisteren.

Artsen hebben gisteren de eerste van de acht jongeren geopereerd. De slachtoffers van de ramp zijn jongeren in de leeftijd tussen de 13 en 17 jaar. Het gaat om vijf zeer zwaargewonden, die bovendien aan de beademing liggen. De overige drie kunnen zelfstandig ademen en hebben derdegraadsbrandwonden.

Het Martini-ziekenhuis bezit een van de drie gespecialiseerde brandwondencentra in Nederland. Buiten de vaste bezetting heeft het ziekenhuis enkele tientallen extra medewerkers opgeroepen. Het gaat om chirurgen, plastisch chirurgen, internisten, longartsen, gespecialiseerde verpleegkundigen en mensen die de familie ondersteunen.

Het Martini-ziekenhuis heeft een opnamestop voor de afdeling intensieve zorg afgekondigd, omdat de maximale capaciteit is bereikt. Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) houdt de komende weken op alle vier afdelingen intensieve zorg voor volwassenen een bed vrij om extra spoedpatiënten over te kunnen nemen van het Martini-ziekenhuis. Door de maatregel kunnen in het AZG de komende tijd minder geplande ingrepen worden verricht.

Financiële steun
Gedupeerden van de nieuwjaarsbrand in Volendam krijgen uit diverse bronnen financiële steun. Op girorekening 800 van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand is inmiddels 345.000 gulden gestort. Eigenaar J. Veerman van rampcafé Wir War Bar heeft aangeboden 50.000 gulden te doneren aan de stichting.

De provincie Noord-Holland stelt 1 miljoen gulden ter beschikking aan slachtoffers en nabestaanden. Het provinciebestuur besloot gisteren de financiële en personele ondersteuning voort te blijven zetten.

Waaraan het miljoen van de provincie precies wordt besteed, moeten Noord-Holland en de gemeente Edam-Volendam nog bespreken. De drie provinciale ambtenaren die sinds de ramp bij wijze van steun bij de gemeente werken, blijven voorlopig.

Zie ook:
„Heldere regels bij brandcontrole”

Eerdere berichtgeving:
Eerste hulp in gewondennest - 9 januari 2001

„Gemeente Volendam is wel te vervolgen” - 8 januari 2001

Onderzoek naar dood door schuld bij ramp - 6 januari 2001

Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001