Voorpagina6 januari 2001

Onderzoek naar dood
door schuld bij ramp

Van onze binnenlandredactie
VOLENDAM – Brand door schuld en/of dood door schuld. Dit verwijt hangt de eigenaar van café De Hemel in Volendam en zijn 24-jarige dochter, bedrijfsleidster van de zaak, boven het hoofd. Op de delicten staan straffen tot een jaar cel.

Hoofdofficier van justitie mr. Th. Bot maakte gisteravond in Zaandijk bekend dat het openbaar ministerie een gerechtelijk vooronderzoek tegen eigenaar J. Veerman en zijn dochter begint. Dit onderzoek kan uitmonden in vervolging van het duo.

Uit een oriënterend onderzoek van politie en justitie is duidelijk geworden dat het café waarin afgelopen maandag door brand tien Volendamse jongeren omkwamen en meer dan 180 gewonden vielen, niet voldeed aan de brandveiligheidseisen. Bovendien had Veerman feitelijk geen vergunning om het complex als horecagelegenheid te exploiteren, zo blijkt uit het gisteravond vrijgegeven feitenrelaas van de gemeente Edam-Volendam. De uitbater zou pas een nieuwe vergunning krijgen als hij de geconstateerde gebreken had verholpen.

In het café waren tijdens de brand ongeveer 225 bezoekers aanwezig. Volgens het onderzoek van de politie heeft een jongen de brand veroorzaakt door drie sterretjes tegelijk aan te steken en die omhoog te houden. Daardoor vatte de kerstversiering vlam. De jongen kwam zelf om het leven. „Zijn gedrag had zelfs onder normale omstandigheden nooit mogen leiden tot brand. Het is hem niet aan te rekenen”, aldus Bot.

Levensgevaarlijk
Volgens de hoofdofficier staat vrijwel zeker vast dat de kerstversiering niet volgens de regels was aangebracht. Ook waren de nooduitgangen niet in orde en was de blusapparatuur niet volgens de eisen opgehangen. „Veerman wist van de levensgevaarlijke situatie.”

Omdat de gebreken na herhaald aandringen van de gemeente in december nog steeds niet waren opgelost, kreeg Veerman niet de benodigde gemeentelijke papieren. Al sprak de gemeente in mei vorig jaar ook al van een „levensgevaarlijke situatie”, de zaak werd niet gesloten.

Het OM kan de gemeente niet strafrechtelijk vervolgen voor de brand, stelde Bot. De gemeente is immuun voor vervolging, zelfs al zou ze een aandeel hebben gehad in de oorzaak en de gevolgen van de brand. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn omdat de gemeente geen bestuursdwang heeft toegepast om veiligheidsmaatregelen af te dwingen. Dat zou ook kunnen gelden als niet is gecontroleerd of de kerstversiering was geïmpregneerd met onbrandbaar materiaal, zoals de gemeente in een brief van november vorig jaar had opgedragen.

Fouten
Burgemeester J. IJsselmuiden van Edam-Volendam meldde gisteravond tijdens een extra raadsvergadering dat er „fouten zijn gemaakt.” Alle zes partijen in de gemeenteraad steunden gisteravond het college in zijn besluit voorlopig te blijven zitten.

Hoewel café De Hemel lang niet aan alle brandveiligheidseisen voldeed, werd de zaak niet gesloten. IJsselmuiden: „Ondernemers vinden het maar lastig als je ze over veiligheidszaken benadert. En in ons land is het niet gebruikelijk om te zeggen: U voldoet niet aan de eisen, we sluiten uw tent. Het zal duidelijk zijn dat we de horeca rigoureuzer aan gaan pakken.”

Uit het feitenoverzicht rond de vergunningen bleek dat de gemeente meermalen bij Veerman aan de bel heeft getrokken. Er werden in april 2000 ernstige gebreken geconstateerd, onder andere aan de vluchtwegen. Ook komt naar voren dat de uitbater in het verleden vaker overhoop lag met de gemeente.

verwijzing naar ander art.Zie ook pag. 3, 7, 19, 21 en 23.

Eerdere berichtgeving:
Zie ook:
„Groot deel horeca geen vergunning”
Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001