Voorpagina13 januari 2001

Kok: Beleid
vergunningen
onderzoeken

Van onze redacteuren
DEN HAAG – Premier Kok wil dat er een uitgebreid onderzoek komt naar de manier waarop gemeenten en provincies vergunningen verstrekken en de naleving ervan handhaven. Aanleiding is de ramp in Volendam.

De minister-president vindt dat er een grondig onderzoek moet komen. „Het doel is te leren van dit vreselijke ongeval”, aldus de premier. Met zoveel woorden zei hij dat er op veel plaatsen in het land waarschijnlijk veel loos is met de regels inzake brandveiligheid. Dat geldt niet alleen horecagelegenheden, maar ook scholen en instellingen voor gezondheidszorg.

Op dit moment doet de commissie-Alders onderzoek naar de toedracht van de ramp in het Noord-Hollandse vissersdorp. Kok wil dat Alders, commissaris van de Koningin in Groningen, een opzet aanlevert voor het onderzoek naar het vergunningenbeleid. De commissie krijgt er dus een opdracht bij. Of Alders het tweede onderzoek ook daadwerkelijk moet uitvoeren, is nog niet duidelijk.

Het kabinet was gisteren voor het eerst in het nieuwe jaar bijeen en dus ook voor het eerst na de ramp. Kok sprak na afloop van de ministerraad zijn medeleven uit. „We zijn diep geschokt door de ramp en de gevolgen, die nog tientallen jaren zichtbaar zullen zijn in de Volendamse samenleving. Er is veel leed berokkend. Het moeilijkste moet wellicht nog komen”, aldus Kok.

Tegen de 25.000 mensen hebben gisteravond meegelopen in een stille tocht in Volendam. De tocht eindigde in het stadion van FC Volendam, waar een herdenkingsbijeenkomst gehouden werd. De plechtigheid begon met een minuut stilte. Premier Kok benadrukte in de toespraak die hij in het stadion hield het belang van gezamenlijke verwerking van de tragedie.

Jongeren voorop
Tweehonderd jongeren gingen voorop tijdens de stille tocht door het dorp. Achter de jongeren liepen het gemeentebestuur en genodigden, onder wie prins Willem-Alexander, premier Kok, de ministers Jorritsma en Borst, staatssecretaris G. de Vries en de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin, Van Kemenade.

De voltallige selectie en de technische staf van voetbalclub FC Volendam vormden de derde groep in de optocht. Daarachter liepen andere belangstellenden. De nabestaanden van de tien dodelijke slachtoffers die bij de brand vielen en familie van de gewonden gingen volgens een gemeentewoordvoerder op in die massa, evenals de vrouw en kinderen van eigenaar veerman van café De Hemel. De uitbater liep zelf niet mee. De gemeentewoordvoerder kon niet zeggen waarom Veerman ervoor heeft gekozen thuis te blijven.

Op een platform tegenover café De Hemel is gisteravond ook een bloemstuk namens de kroonprins en de regering gelegd.

Van 49 slachtoffers van de cafébrand in Volendam is de toestand nog altijd zorgwekkend. Zij liggen op afdelingen intensieve zorg. Het zijn er wel zeven minder dan vorige week.

Deze week hebben ook zeven slachtoffers het ziekenhuis mogen verlaten. In totaal verblijven nu nog 118 gewonden in ziekenhuizen.

De patiënten liggen verspreid over zeker twintig ziekenhuizen in Nederland, België en Duitsland. De meeste zijn opgenomen in de brandwondencentra in Beverwijk, Rotterdam en Groningen, het AMC en het VU-ziekenhuis in Amsterdam, het UMC in Utrecht en het LUMC in Leiden.

In ziekenhuizen in België en Duitsland liggen 23 slachtoffers.

Dinsdag herdenken de Eerste en de Tweede Kamer de slachtoffers van de brand.

Zie ook:
„Jullie daar op bed, vechten hè”

Zie ook: Verdoofd Volendam