Binnenland12 januari 2001

Meldpunt voorkomt verschillen in aanpak

Helpdesk voor vragen
brandveiligheid horeca

Van onze binnenlandredactie
ARNHEM – Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding Nibra in Arnhem opent maandag een helpdesk voor vragen over brandveiligheid in de horeca. De helpdesk is bedoeld voor gemeenten, brandweerkorpsen en verenigingen van horeca-eigenaren.

De vraagbaak is een initiatief van het Nibra, het College van Commandanten Regionale Brandweren CCRB en de Nederlandse Vereniging van Brandweerkorpsen NVBK. Deze organisaties hebben na de dramatische brand in Volendam zoveel vragen over horeca en brandveiligheid te verwerken gekregen, dat het beter leek een centraal meldpunt in te stellen.

Bij de helpdesk kunnen organisaties terecht met alle vragen over vergunningsvoorwaarden en brandveiligheidseisen. Daarnaast geven de medewerkers inlichtingen over controles, handhaving en voorlichting. Op de helpdesk werken twee medewerkers van het Nibra zelf en een preventiemedewerker van de regionale brandweer Haaglanden.

Nibra, CCRB en NVBK hopen dat er door het instellen van de vraagbaak uniformiteit komt in de aanpak van brandveiligheid in de horeca. Een aantal grote regionale korpsen heeft eigen preventiemedewerkers, maar de kleine en vrijwillige korpsen hebben daar meestal onvoldoende personeel voor. Gebleken is dat er nogal wat verschil is in de afzonderlijke aanpak, zowel bij de brandweer als bij gemeenten.

Alle informatie die via de vraagbaak verspreid wordt, komt ook op internet te staan (www.brandveiligheid-horeca.nl). Daar zijn ook standaardbrieven en handhavingsaanwijzingen te vinden.

De helpdesk blijft vooralsnog drie maanden geopend tijdens kantooruren. Mocht er na die tijd nog steeds behoefte zijn aan een centraal meldpunt dan blijft de helpdesk langer open. Het raadplegen van het meldpunt is gratis.

Stille tocht
Volendam hield vanmiddag rekening met een enorme verkeerschaos op de toegangswegen naar het dorp. Naar verwachting 15.000 tot 20.000 mensen willen deelnemen aan de stille tocht en de herdenking van de tragische brand in café De Hemel, die vanavond wordt gehouden. Vrijwilligers van het Rode Kruis richten vijf posten in om deelnemers te helpen op sociaal-emotioneel gebied.

Als alle parkeerterreinen vol staan en ook de industrieterreinen zijn benut, doet de gemeente Volendam de deur op slot voor autoverkeer, zegt een gemeentewoordvoerder. „Dan mogen alleen nog mensen die kunnen aantonen dat ze in Volendam wonen, het dorp in.” Het openbaar vervoer zet extra bussen in vanaf Amsterdam CS en als het nodig is ook vanaf het station in Purmerend.

Kroonprins Willem-Alexander en premier Kok zijn vanavond aanwezig bij de stille tocht en de herdenking, die zijn omgedoopt tot De Bijeenkomst Van Verbondenheid. Ook de vice-premiers Jorritsma en Borst zijn van de partij. Kardinaal Simonis en de bisschoppen Punt en Van Burgsteden uit Haarlem vertegenwoordigen de Rooms-Katholieke Kerk.

Onder de deelnemers zijn in ieder geval vijftig mensen uit Enschede. Het gaat voornamelijk om slachtoffers die zelf getroffen zijn door de vuurwerkramp vorig jaar mei en nu hun steun willen betuigen.

De horeca in Volendam sluit uit respect voor de slachtoffers van 17.00 uur tot 21.30 uur zijn deuren. Ze fungeren na de herdenkingsbijeenkomst in het stadion van FC Volendam als „praatcafés voor iedereen die daar behoefte aan heeft”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Op gironummer 800 van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSN) is inmiddels 420.000 gulden gestort. Alles wat op die rekening binnenkomt, wil de stichting gebruiken om gedupeerden van de nieuwjaarsbrand in café De Hemel van geld te voorzien.

Ook in de toekomst blijven er zaken die de verzekering niet of slechts gedeeltelijk vergoedt. Het geld dat bij de SSN terechtkomt, moet onder meer worden gebruikt voor aanpassingen aan huizen van mensen die door de brand gehandicapt zijn geworden. Ook heeft de stichting plannen voor een ontmoetingscentrum voor slachtoffers. „We hebben dat nog niet helemaal uitgedacht, maar het moet een centrum worden naar voorbeeld van Enschede.”

Kleding
De organisaties in de kledingbranche zijn het eens geworden over het aanbrengen van een symbool dat de brandbaarheid van kleding aangeeft. Volgens de Mitex, de vereniging van kledingwinkels, kan echter alleen overeenstemming op Europees niveau zorgen voor algemene etikettering. PvdA-europarlementariër Corbey vindt dat het in de EU verplicht zou moeten worden sport- en uitgaanskleding met brandvertragers te bewerken. Ze heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan de Europese Commissie.

Bierbrouwer Heineken geeft dit jaar aan de horecabedrijven geen carnavalsversieringen. De bierbrouwer kan namelijk niet garanderen dat alle materiaal brandveilig is. Heineken heeft ook zijn jongste reclamespotje in verband met de cafébrand in Volendam na enkele uitzendingen van de buis gehaald. In de commercial is te zien hoe vier vrienden een Heineken-krat plechtig naar diens laatste rustplaats, het legeflessendepot, vervoeren. Volgens een woordvoerder van Heineken is de sfeer van het filmpje niet passend na de gebeurtenissen in Volendam.

Eerdere berichtgeving:
Kroonprins loopt mee in stille tocht - 11 januari 2001

„Traumaheli moet ook 's nachts vliegen” - 10 januari 2001

Eerste hulp in gewondennest - 9 januari 2001

„Gemeente Volendam is wel te vervolgen” - 8 januari 2001

Onderzoek naar dood door schuld bij ramp - 6 januari 2001

Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001