Voorpagina3 januari 2001

Hardere aanpak
horeca bepleit

Van onze binnenlandredactie
AMSTERDAM – Horecagelegenheden die nalatig zijn bij brandpreventie moeten harder worden aangepakt. Dat vindt een aantal betrokken organisaties naar aanleiding van de ramp in Volendam.

De Consumentenbond vindt dat gemeenten vaker controles bij horecaondernemingen moeten uitvoeren. Ook moeten die controles onaangekondigd worden uitgevoerd en op momenten dat het druk is.

De bond was betrokken bij een onderzoek in 1997 onder achttien grote discotheken in ons land. Daaruit bleek dat de brandveiligheid in een aantal disco's zorgwekkend was. Nooduitgangen waren versperd, het maximumaantal bezoekers werd overschreden en het personeel was niet op noodsituaties voorbereid. Met de uitkomsten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd samen met het brandweerinstituut Nibra, is weinig gedaan.

„Wij brachten zowel aangekondigde als onaangekondigde bezoeken aan disco's. Als we in de nacht van zaterdag op zondag onaangekondigd kwamen, troffen we een heel andere situatie aan dan doordeweeks. Dan hadden uitbaters de nooduitgangen bijvoorbeeld snel in orde gemaakt”, aldus woordvoerster Paulien van de Brandhorst van de Consumentenbond. De bond vindt dat gemeenten ook op deze wijze controles moeten uitvoeren.

De organisatie wordt daarin gesteund door PvdA-kamerlid Wagenaar, die in schriftelijke vragen aan staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken aandringt op jaarlijkse, strenge controles bij horecagelegenheden.

Sluiting
De Stichting Pre Professionele Hulpverlening SPPH vindt zelfs dat gemeenten desnoods tot sluiting van horecavestigingen moeten overgaan. Nu wordt veelal volstaan met aanschrijvingen en in uitzonderlijke situaties met een boete.

De SPPH, die onderzoek doet op het gebied van veiligheid en gezondheid, wil dat na de eerste overtreding de horecaondernemer 24 uur de tijd krijgt de brandgevaarlijke situaties te verbeteren. Worden er bij een tweede, onverwachte, controle opnieuw overtredingen geconstateerd, dan moet de zaak meteen dicht. „Een tijdelijke sluiting, van bijvoorbeeld een week, merkt een ondernemer meteen in de kosten en werkt preventief bij andere horecabedrijven”, denkt woordvoerder G. van der Veen.

De SPPH constateert uit verschillende onderzoeken dat gevaarlijke situaties na controle door de brandweer nu vaak niet verbeteren. Daarom zou de stichting de bevoegdheden van de brandweer willen uitbreiden.

Ingrijpen
Ook het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) vindt dat er „alle reden is om in te grijpen”, aldus onderzoeker René Hagen. Hij stelt dat wat in Volendam gebeurd is, overal had kunnen gebeuren. Volgens hem wordt in de horecabranche op vrij grote schaal de hand gelicht met brandveiligheidsvoorschriften. „Volendam staat niet op zichzelf”, tekent hij aan.

Zie ook:
Aantal doden brand loopt op tot negen