Voorpagina11 januari 2001

Kroonprins loopt
mee in stille tocht

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Kroonprins Willem-Alexander en premier Kok lopen morgenavond mee in de stille tocht in Volendam. Ook zijn ze aanwezig bij de herdenking in het stadion van FC Volendam van de slachtoffers van de cafébrand. Ook de vice-premiers Jorritsma en Borst en staatssecretaris G. de Vries (Binnenlandse Zaken) lopen mee, deelde burgemeester IJsselmuiden van Edam-Volendam gisteren mee.

De gemeente verwacht dat tussen de 15.000 en 20.000 mensen deelnemen aan de „bijeenkomst van verbondenheid”, zoals de burgemeester de tocht noemde. IJsselmuiden kondigde gisteren verder aan dat niet het gemeentebestuur maar jongeren van jongerencentrum Pius X de tocht aanvoeren. Daarna volgen het gemeentebestuur, commissaris der Koningin Van Kemenade en andere genodigden.

De herdenkingstocht begint om 19.00 uur. Vanaf ongeveer 20.30 uur worden in het stadion van FC Volendam na een minuut stilte toespraken en voordrachten gehouden. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst houdt premier Kok een toespraak, evenals burgemeester IJsselmuiden, commissaris Van Kemenade en pastoor Berkhout van Volendam. Zanger Jan Smit zingt het Ave Maria.

Het aantal doden van de ramp in Volendam bedroeg gistermiddag onveranderd tien. In totaal verblijven nog 125 gewonden in ziekenhuizen, van wie er vier in Duitse en negentien in Belgische hospitaals liggen. Nog 55 van hen krijgen intensieve zorg.

Moed
Premier Kok heeft gistermiddag een bezoek gebracht aan drie slachtoffers van de brand in Volendam die in Antwerpen worden verpleegd. Het gaat om drie jongens van 14, 16 en 17 jaar oud.

Bij het bezoek aan het Antwerpse Stuyvenbergziekenhuis waren alleen de directe familieleden van de slachtoffers aanwezig. Kok bracht het bezoek voorafgaand aan een ontmoeting met premier Dewael van de Vlaamse regioregering in Brussel.

Kok zegt zich gesterkt te voelen door „de moed die de jonge slachtoffers tentoonspreiden. Tijdens het bezoek was er bij mij wel sprake van een mengeling van dankbaarheid en zorg. Ik hoop dat de jonge slachtoffers, kinderen eigenlijk nog, het volhouden.” Kok heeft met twee jongeren een wat langer gesprek gevoerd. Het derde slachtoffer was slechts tot een kort gesprek in staat.

De premier wil wachten tot na de ministerraad van morgen met uitspraken over de verantwoordelijkheid voor de brand. „Alles op zijn tijd. De zorg om de slachtoffers staat nu voorop.” In zes verschillende Belgische ziekenhuizen worden momenteel achttien slachtoffers uit Volendam verpleegd. Zij dienen daar nog zeker twee maanden te verblijven.

Overlast
Als traumahelikopters ook 's nachts mogen vliegen, kan dat tot 200 doden per jaar schelen. Dat stelt prof. A. van Vugt, hoofd spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam.

Van Vugt acht het noodzakelijk de traumahelikopters ook in de nachtelijke uren in te zetten. Momenteel mogen de helikopters wegens overlast voor de omwonenden alleen worden ingezet tussen 7.00 en 19.00 uur. In het televisieprogramma 2Vandaag schatte Van Vugt gisteren dat de inzet van helikopterteams goedkoper is dan het aanleggen van een landelijk dekkend netwerk van traumateams.

Volgens een berekening van het VU-ziekenhuis in Amsterdam komt er gemiddeld twee keer per maand een verzoek binnen voor assistentie door het traumateam waarbij inzet van een helikopter nodig is. Het ziekenhuis pleit er al jaren voor om de traumahelikopter ook 's nachts te laten vliegen. Na klachten van omwonenden mag er niet 's nachts gevlogen worden. De inzet van traumahelikopters was in Volendam niet noodzakelijk, stelt M. van den Berg van het Brandwondencentrum Beverwijk. „Onze teams stelden vast dat de juiste hulpverlening al werd geleverd.”

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zijn ambulances doorgaans sneller ter plaatse dan traumahelikopters. Die laatste spelen bij het vervoer van gewonden geen belangrijke rol. Het positieve effect van de komst van de helikopter zit meer in de expertise van het traumateam, stelt de SWOV.

De gemeente Edam-Volendam en het Waterlandziekenhuis in Purmerend hebben overeenstemming bereikt over de bouw van een permanente polikliniek in de gemeente. Door de komst van de poli hoeven slachtoffers van de cafébrand in de toekomst niet ver te reizen voor hun behandeling.

Zie ook:
Meditaties voor betrokkenen bij ramp Volendam

Hulp voor de hulpverlener

Eerdere berichtgeving:
„Traumaheli moet ook 's nachts vliegen” - 10 januari 2001

Eerste hulp in gewondennest - 9 januari 2001

„Gemeente Volendam is wel te vervolgen” - 8 januari 2001

Onderzoek naar dood door schuld bij ramp - 6 januari 2001

Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001