Visserijdagen Urk geschrapt om mineurstemming

Pulsvisserij
De Visserijdagen worden al tientallen jaren om de twee jaar georganiseerd in mei en trekken vele tienduizenden toeristen. beeld RD

De visserijsector in Urk is zodanig in mineur vanwege de brexit en het Europese verbod op pulsvissen dat de Visserijdagen 2019 zijn geschrapt. Dat heeft een woordvoerder dinsdag bevestigd.

De Visserijdagen worden om de twee jaar georganiseerd in de week van Hemelvaartsdag. Visverwerkende bedrijven houden dan open huis, er zijn demonstraties over visserij en visverwerking en op zaterdag is er

Vlaggetjesdag met een vlootschouw van kotters op het IJsselmeer. Het evenement trekt tienduizenden toeristen.

Volgens Eef de Vries van de organisatie staat het hoofd van de „Urker visserman” nu niet naar een feestje. „De sector heeft veel geïnvesteerd in pulsvissen, omdat het duurzaam en milieuvriendelijk is. Ze begrijpen niks van het verbod.” Onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten besloten in februari tot een verbod op het vissen met stroomstootjes.

De traditionele veiling van het eerste kistje meischol op maandag 27 mei gaat wel door. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar een zorgnetwerk voor meervoudig gehandicapte kinderen in Israël.