Nieuwe eisen in zaak Decembermoorden

Desi Bouterse. beeld AFP, Wang Zhao

In de strafzaak van de Surinaamse Decembermoorden zijn dinsdag opnieuw eisen uitgesproken. Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel hoorden twintig jaar tegen zich eisen, tegen Ruben Rozendaal werd tien jaar cel geëist.

Zij worden alle drie verdacht van betrokkenheid bij het doden van vijftien tegenstanders van het militaire regime in december 1982. Maandag eiste het OM al twintig jaar tegen twee andere verdachten: Etienne Boerenveen en Arthy Gorré. De eis tegen Rozendaal viel dinsdag lager uit omdat hij tijdens zijn verhoor in 2012 als enige van de verdachten heeft verklaard dat toenmalig legerleider en hoofdverdachte Desi Bouterse persoonlijk twee mensen heeft doodgeschoten.

Rozendaal reageerde geschokt op de eis van tien jaar. Hij had vrijspraak verwacht omdat hij spijt heeft betuigd en ook volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek. In een emotionele reactie zei hij nooit geweten te hebben dat de mensen die hij moest ophalen, vermoord zouden worden. „Deze eis doet mij erg veel pijn. Ik zou me nooit laten gebruiken om andere mensen te vermoorden.”

Volgens de auditeur-militair hebben alle drie de verdachten meegewerkt aan het ophalen van de mensen die later zijn doodgeschoten. Het argument dat ze niet anders konden omdat ze als militairen een dienstbevel moesten uitvoeren, werd door hem van tafel geveegd.

De auditeur-militair ging uitgebreid in op de toedracht van de gebeurtenissen rond 8 december. Hij lichtte toe dat het toen zittende militaire regime onder leiding van Bouterse bang was de macht kwijt te raken.