Opinie

Column: Kerstmist met kalkoen

Wat heeft Kerst u te zeggen? Zo kopte een evangelisatiefolder van een plaatselijke gemeente. Vervolgens werd gewezen op het begrip vrede. Vrede op aarde en vrede tussen God en mens. De folder was bedoeld voor onkerkelijken. Hij bevatte ook een heldere boodschap voor vrome kerkmensen.

drs. W. de Kloe
17 December 2016 11:00Gewijzigd op 16 November 2020 09:22Leestijd 4 minuten
beeld Willemien van de Ridder
beeld Willemien van de Ridder

Wat heeft Kerst u te zeggen? Straks is het 25 en 26 december. In de diensten staan we stil bij het kerstevangelie, liefst uit Lukas 2. In het gezin zoeken we vooral gezelligheid. Aan tafel genieten we van kerstkalkoen of een gelijkwaardige vervanger daarvan. Kerst, gevoeligheid en romantiek als mooie onderbreking op weg naar een nieuw jaar.

Het is mistig geworden in de velden van Efratha. Bij mist zie je de dingen minder scherp. Alleen stevige koplampen kunnen de mist doorboren, zijn zichtbaar voor tegenliggers. Die lampen zijn er: „Een Licht zo groot, zo schoon, gedaald van ’s hemels troon, straalt volk bij volk in d’ ogen…”

Kerst betekent vrede met God, door het bloed des kruises. Niemand zal dat ontkennen: God heeft Zijn Zoon naar de aarde gezonden om de verstoorde verhouding met Hem te herstellen. Daarvoor moest Jezus Christus plaatsvervangend lijden en sterven. Daarvoor is Hij opgestaan en leeft Hij altijd, om voor Zijn kinderen plaats te maken in het Vaderhuis. Als je een kind van Hem mag zijn. Als je Hem volgt, als Hij jouw levensgids geworden is.

Die lampen zijn echte vérstralers. Ze doorklieven de dichtste duisternis. Ze vormen de kern van Kerst. Goed dat we daar zicht op hebben. Want al was Jezus duizendmaal in Bethlehem geboren en niet in ons hart, dan gaan we nog verloren.

Ik denk dat iedereen dat erkent. Toch lijken weinig mensen daarvan wakker te liggen. Of op zijn minst actie te ondernemen. De herders wel. Zij kwamen met haast. En vonden het Kindeke.

Wat heeft Kerst ons te zeggen? Dat God verlossing aanbiedt aan verlorenen. Laat ons dan heengaan naar Bethlehem om vrede met God te mogen ontvangen. Hoe kun je het kerstdiner nuttigen, als je Hem nog niet persoonlijk kent?

Kerst heeft nog meer te zeggen. In de kerstnacht werd ook gezongen van vrede op aarde. Hierover hangt echter een zeer dichte mist. Wie durft het anno 2016 over vrede te hebben? De wereldvrede is nog nooit zover weg geweest. Overigens, ook 2000 jaar geleden was er oorlog tussen de volken en gold het recht van de sterkste. De Romeinen heersten immers over Israël. Toch hebben de herders gezien: als je vrede met God hebt, draag je zelf bij aan de wereldvrede, die door Jezus’ offer ten principale gesticht is. Die straks, bij de wederkomst, volledig zal ontluiken, maar nu al, in het leven van Jezus’ volgelingen, zichtbaar moet zijn. De herders hebben het begrepen. Zij gingen het tegen iedereen vertellen. En ze verheerlijkten God.

Wat betekent dat voor ons? Dat we met de kerstdagen moeten evangeliseren? Zeker. Net als alle andere dagen van ons leven. Als je weet van eigen verlorenheid en van het behoud in Christus, laat je een ander niet verloren gaan. En alleen een duit in het zakje ten behoeve van de evangelisatiecommissie is te goedkoop.

Evangeliseren doe je echter niet alleen met woorden, maar juist ook met de daad. Als in het leven van Jezus’ volgelingen de vrede op aarde gestalte krijgt, dan is dat omdat ze in hun wandel laten zien Wie Jezus is en wat Zijn vrede daadwerkelijk betekent. Dan ben je van waarde voor een ander omdat je Zijn liefde in praktijk brengt. Dat heeft wel gevolgen voor de wijze waarop je de kerstdagen doorbrengt. Dan gaan we minder voor onszelf en voor ons gezin. En meer voor de naaste en voor de nood in de wereld.

Ik moet bekennen dat ik dat lastig vind. Met Kerst ben ik graag thuis, in de beslotenheid van hen die mij lief zijn. Het zou zomaar kunnen dat God echter iets anders van ons vraagt: om juist rond de herdenking van Zijn geboorte publiekelijk in praktijk te brengen wat Hij geproclameerd heeft. Als tegenteken in een aangevochten tijd.

Reageren? welbeschouwd@refdag.nl

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer