Column (ds. J. Belder): Niet langer geloofwaardig

beeld RD, Anton Dommerholt

Een fantastische begroting met vette financiële cijfers. Dat heeft het kabinet deze dinsdag toch maar even neergezet. Het gaat goed met Nederland. Maar „voor het eerst sinds het aantreden van Rutte III is een meerderheid van de bevolking (56 procent) ontevreden over het kabinet”, aldus NRC zaterdag. Ik sta dus niet alleen in mijn scepsis, die zelfs neigt naar algehele afkeer van de politiek. Moe word ik van die wraakzuchtige Haagse debatten. Bewindslieden die quasi door het stof gaan. Kamerleden die voortdurend geschokt zijn. Een naakte Thierry Baudet op Instagram. Thierry Aartsen, die toch Kamerlid wordt voor de VVD, ondanks zijn onverkwikkelijk Twitterverleden.

Het kan nog erger. Vorige week legden twee onderzoeksjournalisten van Trouw en Nieuwsuur een staatsgeheim op tafel. Complimenten voor dit staaltje vakmanschap. Blijkt dat we tot voor kort steun gaven aan jihadistische bewegingen in Syrië. PvdA, D66 en Groen Links waren destijds enthousiast. Wordt dit een tweede Srebenica-affaire?

En dan hebben we nog dat leuke weggevertje: afschaffing van de dividendbelasting. Blijkt bij een aantrekkende economie een snel oplopende jaarlijkse verliespost voor ’s lands schatkist te worden. Een slecht plan, aldus vriend en vijand. Vindt Rutte zelf ook. Hij noemde het half augustus nog „bizar. Wie geeft nou belastingvoordeel weg aan buitenlandse aandeelhouders? Maar het kan niet anders. Het staat in het regeerakkoord.” Zeker een wet van Meden en Perzen? Het gaat in ieder geval banen opleveren. Hoopt Den Haag. Maar er is nu al een dramatisch tekort aan werkkrachten! En toen was er weer een witwasschandaal. Bij ING-bank. Net op tijd. Die vriendelijke boete van 750 miljoen euro is een mooie compensatie van de eerste tegenvaller aan misgelopen dividendbelasting. Het geld stroomt binnen. Het btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent. Onze dagelijkse boodschappen worden duurder. Het gas ook. We moeten ervanaf. Jammer dat we geïnvesteerd hebben in die gasleiding die dubbel zo veel Russisch gas naar West-Europa blaast. Ook de waterschapslasten stijgen, de zorgpremie en de energiebelasting. Auto’s, postzegels enzovoort worden duurder. Verlaging van de vennootschapsbelasting gaat niet door. Gelukkig zijn we de vette jaren binnengegaan. Of iedereen dat gaat merken?

Ik vermoed zomaar dat de twee christelijke regeringspartijen wel steeds meer uit te leggen hebben aan hun kiezers.

Misschien ben ik deze middag wel wandelen in de kroondomeinen. Formeel gesloten vanwege ’s konings jachtrecht. Maar de hele familie Van Oranje is nu toch in Den Haag. En misschien besluit de politie alsnog te staken. Dus wat let me?