Kerk Dedgum wordt gerestaureerd

De voormalige hervormde kerk in het Friese Dedgum. beeld Wikimedia

De kerk in het Friese Dedgum wordt momenteel gerestaureerd. De totale kosten ervan bedragen 700.000 euro.

Sinds 2014 is de Stichting Alde Fryske Tsjerken eigenaar van het kerkgebouw. De protestantse gemeente Tjerkwerd-Dedgum maakt een keer per maand gebruik van het bedehuis voor haar zondagse erediensten.

Het is de bedoeling de kerk ook als dorpshuis te gaan gebruiken: voor dorpsfeesten, verjaardagen, nieuwjaarsborrels en dergelijke. Om dat mogelijk te maken, wordt de ruimte die bezoekers bij binnenkomst betreden, vergroot. Hierdoor ontstaat een ontmoetingsruimte die als vergaderzaal kan worden gebruikt. De kerkzaal kan ook voor activiteiten worden gebruikt. Naast de toren komt een nieuw „baarhokje”, waar een toilet wordt geplaatst. In een baarhokje werden vroeger de doden tijdelijk opgebaard.

In de toren komt een Bêd en Brochje (bed & breakfast), die wordt gerund door de plaatselijke commissie. Als extra attractie krijgt de toren een uitkijkpunt. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in het voorjaar van 2019 worden afgerond. Het Oranje Fonds draagt 30.000 euro bij aan de kosten voor de herbestemming.

De kerk in Dedgum dateert uit 1892 en verving een ouder kerkgebouw. Ze staat op een ovaal kerkhof op een lage terp in het ten zuiden van Bolsward gelegen dorp.