„Bij besneden jongetjes vaker wiegendood”

beeld Sjaak Verboom

Er bestaat een „sterke correlatie” tussen besnijdenis en wiegendood. Dat meldt de Israëlisch-Amerikaanse wetenschapper Eran Elhaik op basis van onderzoek waaraan het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) in het jongste nummer aandacht besteedt.

Elhaik, verbonden aan de universiteit van Sheffield, deed statistisch onderzoek naar het verband tussen wiegendood en twee veelvoorkomende stressfactoren rond de geboorte: besnijdenis en vroeggeboorte. Er is sprake van wiegendood als de doodsoorzaak van een baby in de wieg ook na uitgebreid onderzoek niet kan worden aangetoond.

Elhaik verzamelde over de periode 1999-2016 gegevens uit vijftien landen en meer dan veertig Amerikaanse staten, meldt hij op de site bioRxiv.org. Vooral tussen jongensbesnijdenis en wiegendood stuitte hij op een „sterke correlatie.”

wiegProf. Heymans: Vaker wiegendood na besnijdenis is onzin

Elhaik wijst bloedverlies aan als mogelijke boosdoener. Dit kan oplopen tot 20 procent van de totale hoeveelheid bloed van de baby, aldus Elhaik in de weergave van het NIW. „Met minder bloed daalt de bloeddruk en moet het hart harder werken, wat kan leiden tot een hartaanval, vooral bij pasgeborenen bij wie het hart nog niet volledig is ontwikkeld.”

Elhaik wijst er wel op dat het type onderzoek dat hij deed hypothesevormend is en geen oorzakelijk verband aantoont. Daarvoor is ander onderzoek nodig, waarvoor naar zijn mening zeker aanleiding is.