Ik wil de luchtvochtigheid in mijn huis verlagen; wat kan ik doen?
Ik heb alle kieren die ik kon vinden dichtgemaakt en dorpelstrips aangebracht. Nu merk ik dat de ramen veel eerder beslaan en het vochtiger is in huis. Wat kan ik doen als de luchtvochtigheid te hoog wordt?
Tochtwering zorgt ervoor dat het ongecontroleerd ventileren, dus het binnenkomen van koude lucht, wordt tegengegaan. Gecontroleerd ventileren vindt plaats door middel van ventilatieroosters, openslaande ramen en afzuiging. Het resultaat van uw tochtwering verhoogt blijkbaar de luchtvochtigheid en hierdoor kunnen schimmels ontstaan.
Het kan ook zijn dat de reeds aanwezige, maar nog niet opgemerkte schimmels gaan groeien. Schimmelvorming kan ook ontstaan als gevolg van water in de kruipruimte, door koudebruggen en doorslag van vocht in muren. Een koudebrug is een plaats in de schil van het huis waar de isolatielaag is doorbroken; bijvoorbeeld in de gevel of bij het raamkozijn.
In de lucht zwevende schimmeldeeltjes en huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Een luchtreiniger kan helpen problemen te verminderen, maar de oorzaak moet wel worden aangepakt. Het streven naar een lagere energienota lijkt dus ongewenste bijwerkingen te geven. In uw geval is daarom extra ventilatie nodig. Continu ventileren blijft noodzakelijk, ook om te voorkomen dat de CO2-waarde te hoog wordt.
Maar hoe weet je wanneer het tijd is om extra te ventileren? Meten is weten; een combinatie van een luchtvochtigheidsmeter met een CO2-meter kan ik aanraden. Een hoge CO2-waarde bevordert de schimmelgroei. Deze waarde moet ruim onder 1200 ppm (deeltjes per miljoen) liggen. Daarboven is het zeker tijd om te ventileren. Een optimaal luchtvochtigheidspercentage ligt tussen de 40 en 60 procent. Een te lage luchtvochtigheid kan tot irritatie van de luchtwegen leiden. Het kan zijn dat het openzetten van ramen of deuren geen lagere luchtvochtigheid oplevert. Vaak is de buitenlucht dan te vochtig.
Als regelmatig ventileren onvoldoende helpt, beveel ik een luchtdroger aan. De werking van zo’n apparaat lijkt op een airconditioner die de lucht koelt en droogt, maar het is compacter en goedkoper.
De droger bevat een ventilator die lucht naar binnen zuigt en deze langs een koelelement leidt. Het vocht in de lucht condenseert. Het water belandt in een reservoir of wordt via een slang afgevoerd.
Waarop moet je letten bij aanschaf? Dit hangt af van de grootte van de ruimte in kubieke meters. Belangrijk zijn de snelheid waarmee gedroogd kan worden en of de vochtigheidsgraad kan worden ingesteld. Let ook op het geluid dat zo’n apparaat produceert. Dit wordt aangegeven in decibels of dB. Hoe lager dit is, hoe stiller het apparaat.
Zo’n ontvochtiger verbruikt natuurlijk ook energie. Dit hoeft geen probleem te zijn, zeker als de energiebesparing bij gebruik van een luchtdroger groter is dan het warmteverlies door overmatig ventileren. De meeste energie die het apparaat gebruikt, wordt omgezet in warmte. Deze warmte is in het stookseizoen goed bruikbaar. Nog een voordeel: het verwarmen van lucht met een lage luchtvochtigheid kost minder energie.
De auteur is energieadviseur.