Museumwereld verontwaardigd over klimaatactie Mauritshuis
De klimaatactie bij het Meisje met de parel in het Mauritshuis leidt tot verontwaardigde reacties in de museumwereld. Klimaatactivisten lijmden zich donderdagmiddag vast bij en aan het beroemde schilderij van Johannes Vermeer, dat met glas is beschermd. „Voor geen enkele aanval op kunst hebben wij begrip”, zegt Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Directeur Benno Tempel van het Kunstmuseum Den Haag laat weten het nieuws verschrikkelijk te vinden. „De impact op de museumwereld is groot”, zegt hij. „Het is erg stressvol. Mensen in de musea vragen zich af waar de volgende actie zal plaatsvinden.” Hij vindt het wel fijn dat het museumpubliek meeleeft.
Het Kunstmuseum zegt altijd bezig te zijn met voorzorgsmaatregelen om de schilderijen te beschermen. „Omdat het met de beveiliging te maken heeft doen we daar verder geen uitspraken over”, aldus een woordvoerster. Ook het Rijksmuseum wil niets zeggen over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen.
Directeur Paul Baltus van het Mondriaanhuis in Amersfoort noemt de actie „schandalig en weerzinwekkend”. Hij zegt dat hij probeert begrip te hebben voor de achterliggende gedachte, maar niet voor de manier waarop hier aandacht voor wordt gevraagd. Het Mondriaanhuis is extra waakzaam op dit soort incidenten, die al eerder gebeurden in andere Europese landen. „Maar we realiseren ons dat als er zoiets gebeurt, het gebeurt. Je kunt moeilijk naast ieder werk een beveiliger zetten.” Mocht het gebeuren, dan is het museum erop voorbereid om de schade zoveel mogelijk te beperken. „We werken veel met vrijwilligers en hebben ze de opdracht gegeven niet zelf in te grijpen.”
Het Van Gogh Museum in Amsterdam onthoudt zich van een reactie, omdat het volgens een woordvoerder niet nog meer aandacht wil vestigen op het incident in het Mauritshuis. „Wat we erover wilden zeggen, hebben we gezegd in de uitzending van Jinek”, verwijst hij naar de actie van dinsdag waarbij eveneens een klimaatactivist zich aan de talkshowtafel vastlijmde. In de betreffende uitzending was museumdirecteur Emilie Gordenker uitgenodigd om te praten over de recente acties van klimaatactivisten. Over veiligheidsmaatregelen zegt de woordvoerder: „de veiligheid van onze bezoekers, kunst en medewerkers staat altijd voorop. Nu ook.”
De Museumvereniging, brancheorganisatie van alle musea in Nederland, is geschokt over de actie. „Kunst is weerloos, en het proberen te beschadigen voor welk doeleinde dan ook wijzen wij af. Deze kunstwerken zijn van ons allemaal, het is ons gezamenlijk erfgoed en daar moeten we goed voor zorgen, net als voor de natuur”, staat in een statement. „De klimaatcrisis is urgent en is ook in musea een belangrijk thema, zowel voor als achter de schermen. Musea zijn juist een maatschappelijk podium om deze gesprekken te voeren en de dialoog met elkaar aan te gaan.”
Het Mauritshuis heeft gezegd de actie niet verder te willen honoreren met extra publiciteit. Het museum houdt het daarom bij een enkele verklaring.