OpinieCommentaar

Elon Musk moet zich niet met oorlog in Oekraïne bemoeien

Elon Musk zal ongetwijfeld veel verstand van auto’s hebben. Hij weet in elk geval hoe hij wereldwijd miljoenen Tesla’s aan de man moet brengen.

Hoofdredactie
4 October 2022 10:26
Tesla-topman Elon Musk. beeld AFP, Odd Andersen
Tesla-topman Elon Musk. beeld AFP, Odd Andersen

Ook op andere technologische gebieden blaast hij een aardig partijtje mee. Tot en met het organiseren van ruimtereizen en het ontwikkelen van het Starlink-netwerk, dat internet per satelliet verzorgt.

Kennelijk hoort bij die status van grootindustrieel ook het ventileren van een mening over ingewikkelde geopolitieke vraagstukken. Want de Tesla-topman presenteerde een heus vredesplan voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne. En dat heeft hij geweten.

In de eerste versie van het plan moet de Krim, die Rusland in 2014 annexeerde, Russisch blijven. Want dat het schiereiland ooit door Sovjetleider Chroesjtsjov aan Oekraïne is gegeven, was in de ogen van Musk toch al een historische fout.

In een nieuwe variant van het plan zouden de inwoners van de Krim en van de vier gebieden in het oosten van Oekraïne die Rusland vorige week inlijfde, zich opnieuw in een referendum over hun politieke voorkeur moeten uitspreken. Ditmaal onder toezicht van de Verenigde Naties, om een eerlijker uitkomst te garanderen. En als de burgers bij Oekraïne willen horen, moet Rusland vrijwillig vertrekken. Tot slot moet Oekraïne neutraal blijven.

En terwijl de hele wereld zich zorgen maakt over mogelijke nieuwe dramatische ontwikkelingen in de oorlog, verklaarde Musk dat zijn vredesdeal zeer waarschijnlijk de uiteindelijke uitkomst van het slepende conflict zal zijn. Een kernoorlog behoort tot de mogelijkheden, maar acht de industrieel zeker niet waarschijnlijk, wist hij ook nog te melden.

Musk lanceerde maandag een tweetal peilingen op Twitter om te zien hoe zijn voorstellen vielen. De Tesla-topman oogstte echter een storm van kritiek, zowel van pro-Russische als van pro-Oekraïense zijde.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski las Musk zelfs persoonlijk de les met de vraag aan wiens kant hij nu eigenlijk staat. En de Oekraïense ambassadeur in Duitsland gaf de miljardair in nogal ondiplomatieke taal te verstaan wat er met zijn vredesplan én zijn auto’s diende te gebeuren.

Musk haalde snel bakzeil. Maar het kwaad was al geschied. Dat is een van de nadelen als je meer dan 107 miljoen volgers op Twitter hebt.

Het laat maar weer eens zien dat commercieel succes en status bepaald geen garantie voor scherpzinnige politieke inzichten vormen. Elon Musk mag dan de rijkste man ter wereld zijn, hij kan zich beter bekommeren om het design van zijn nieuwste model Tesla dan om het oplossen van een ingewikkeld geopolitiek conflict. Daar is de oorlog in Oekraïne veel te ernstig voor.

In Nederland hebben we daar sinds jaar en dag een spreekwoord voor: schoenmaker, houd je bij je leest.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer