OpinieCommentaar
Dwing consument tot besparen op drinkwater door hogere prijs
De Algemene Rekenkamer is zeer kritisch over het beleid van de regering dat moet leiden tot minder drinkwatergebruik. Met het huidige beleid worden gestelde doelen niet gehaald en dreigt op afzienbare termijn zelfs een tekort aan drinkwater. Hoog tijd voor actie van de overheid.

Het is natuurlijk bijgeval dat het rapport van de rekenkamer, waarbij de regering flink de wacht krijgt aangezegd over het beleid rond drinkwater, uitkomt in een extreem droge periode. Na twee natte jaren, regende het de afgelopen maanden weinig tot niet in Nederland. Gewoontegetrouw is zo’n droge periode een tijd waarin de doorsnee burger ook weer iets meer aanspreekbaar is op zijn drinkwatergebruik. Als er in de media tijdens waterrijke periodes gesproken wordt over het wegpompen van regenwater en de dreiging van overstromingen, vinden oproepen tot het zuinig zijn met drinkwater al helemaal geen weerklank.
Toch heeft het vanouds zo waterrijke Nederland in de nabije toekomst een groot probleem als het gaat om de drinkwatervoorziening. De regering heeft als doel dat er in 2035 100 liter drinkwater per dag per persoon wordt gebruikt in plaats van de 119 liter die in 2023 werd gebruikt. Het totale verbruik van drinkwater loopt wel terug, maar te weinig. Van de verbruikte liters water spoelen we per dag en per persoon zo’n 30 liter letterlijk door het toilet. Het aanleggen van een dubbel waterleidingsysteem, waarbij voor bijvoorbeeld het toilet regenwater of minder gezuiverd water wordt gebruikt, komt eigenlijk niet op gang.
Het Nederlandse drinkwater behoort tot het beste van de wereld. Experts zeggen dan ook dat het onverantwoord is dat wij eigenlijk een soort bronwater gebruiken voor het toilet of om de auto te wassen.
Toch zijn er niet al te veel touwtjes waaraan de overheid kan trekken om de besparingen op drinkwater bij consumenten en zakelijke gebruikers te bevorderen. De winst ligt daarom bijvoorbeeld meer in de aanleg van een dubbel watersysteem. Want terwijl huishoudens nog steeds te veel water gebruiken, groeit de bevolking en moeten er honderdduizenden huizen worden gebouwd. Daar kan een grote en structurele besparingsslag gemaakt worden.
Het andere middel dat de overheid heeft om tot besparingen te dwingen is de beprijzing van drinkwater. Het blijkt echter dat ook bij geringe verhogingen van de waterprijs mensen niet veel zuiniger omgaan met water. Tijdens de periode van de extreem hoge energieprijzen, werd er echter wel beduidend minder water gebruikt omdat er korter werd gedoucht. Misschien is het daarom tijd om het verbruik van meer dan 100 liter water per persoon per dag echt veel hoger te gaan beprijzen. Het lijkt er namelijk op dat Nederlanders slechts voor één ding echt gevoelig zijn en dat is de inhoud van hun portemonnee.