EconomieIsoleren

Welke opties zijn er om enkel glas in mijn woning te vervangen?

Door uw vorige column ben ik nieuwsgierig geworden naar meer ideeën en aanbevelingen om minder energie voor verwarming te gebruiken. Hoe belangrijk is het hebben van dubbelglas wat dat betreft?

Jan Zijderveld
25 August 2022 20:24
Glas is een prima geleider van warmte en kou. beeld Roel Hendriks / Jan Zijderveld
Glas is een prima geleider van warmte en kou. beeld Roel Hendriks / Jan Zijderveld

Woningen verliezen doorgaans de meeste warmte via de ramen. Als de lucht aan de buitenkant kouder is dan binnen, vindt er warmte-uitwisseling plaats. In veel huizen zitten de cv-radiatoren onder het raam. Bij enkel glas is het warmteverlies het grootst. Warmtetransport kan plaatsvinden via straling, stroming en geleiding.

Soms zie ik dat de vensterbank over de radiator heen steekt. Dit komt de luchtcirculatie niet te goede. Als het versmallen van de vensterbank geen optie is, raad ik aan radiatorfolie in een boog onder de vensterbank te laten lopen om de luchtstroming te optimaliseren en radiatorventilatoren te plaatsen.

Glas is een prima geleider van zowel warmte als kou. Warme radiatoren zorgen ervoor dat koude lucht wordt gemengd met de opstijgende warme luchtstroming. Dubbel glas bevat stilstaande lucht of –meestal– een stilstaand laagje gas tussen het glas. Dit vormt een goede isolator die voorkomt dat er minder warmte ontsnapt. Hoe groter de afstand tussen de beglazing, hoe minder warmteverlies.

Het dubbel glas dat tegenwoordig veelal wordt verkocht is HR++ of drielaags glas. Deze laatste soort isoleert het best, maar is erg zwaar en vereist meestal dat de kozijnen moeten worden vervangen. Drielaags glas is daardoor een kostbare investering. Glas is sowieso niet goedkoop: het maken kost veel energie, de levertijden zijn vaak lang en er is een momenteel een tekort aan arbeidskrachten.

De goedkoopste manier om een betere isolatiewaarde te verkrijgen, is door gebruik te maken van Tesa isolerende raamfolie die met dubbelzijdig klevende tape en een föhn kan worden aangebracht. Afmetingen per verpakking zijn 1,5 bij 5 meter.

Een andere methode is het toepassen van acrylaat of polycarbonaat ruiten. Deze zijn leverbaar in diverse diktes tot 10 millimeter en afmetingen tot 2,05 bij 6,1 meter. Een goede kwaliteit kunststof raam is nauwelijks van glas te onderscheiden en is natuurlijk veel minder kwetsbaar dan folie. Er zijn bedrijven die de ramen op maat kunnen zagen. Bouwmarkten kunnen dit soort materiaal vaak ook leveren, zij het dat er meestal minder keuzemogelijkheden zijn qua diktes en afmetingen.

Mocht u overwegen om kunststof ramen toe te passen, houd dan wel rekening met het feit dat het raam moet kunnen uitzetten als het warm wordt. Als het raamkozijn bijvoorbeeld 1,5 bij 2 meter is, is het verstandig om het raam een paar millimeter kleiner te laten zagen. Het kozijn kan worden afgewerkt met latten die even breed zijn als de sponning en geverfd in dezelfde kleur als het kozijn.

Deze ‘opdekkozijnen’ kunnen met schroeven worden vastgezet. Kies wel een iets dikkere boor dan de dikte van de schroeven, zodat er ruimte is voor uitzetting en krimp. Het is mogelijk dat er bij vrieskou condens tussen het oude en nieuwe raam ontstaat. Eén of meerdere gaatjes onderin het raam kunnen dat verhelpen.

De auteur is energie-adviseur

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer