Steeds minder meisjes geaborteerd in India
Nog steeds worden in India veel meer jongens dan meisjes geboren, maar het verschil lijkt kleiner te worden. Nieuwe data suggereert dat steeds minder zwangerschappen worden afgebroken als blijkt dat een meisje wordt verwacht.
Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Pew Research. De Amerikaanse denktank laat zien dat de geslachtsverhouding voor 1970 nog natuurlijk was: tegenover 105 jongens die geboren werden, kwamen er 100 meisjes ter wereld. Nadat in 1971 abortus werd gelegaliseerd en vanaf 1980 gendertests wijdverspreid werden als gevolg van de invoering van echotechnologie, zagen steeds minder meisjes het levenslicht.
In 2011, toen ongeveer 111 jongens werden geboren per 100 meisjes, piekte de zogenoemde geboorteratio. Die jaren daarna daalde de geslachtsverhouding, tot 108 jongens in data over 2019-2021.
In India zijn er vier godsdiensten aanzienlijk vertegenwoordigd: hindoes, moslims, christenen en sikhs. De onderzoekers constateerden dat qua geslachtsverhouding de verschillen tussen de religieuze groepen steeds kleiner worden. Per 100 meisjes werden er volgens de laatste bekende cijfers bij hindoes, moslims, christenen en sikhs respectievelijk 109, 106, 103 en 110 jongens geboren.
Nog steeds lijkt het erop dat bij sikhs jongens het meest gewenst zijn, maar de grootste onbalans in geslacht –in 2001 lag het cijfers bij sikhs op 130– is opgeheven. Christenen hebben zich ook onderscheiden, aldus de onderzoekers, maar dan in tegengestelde richting. De geslachtsratio onder deze religieuze groep lag altijd rond het natuurlijke niveau en dat betekent volgens de opstellers van het rapport dat er betrekkelijk weinig „sekseselectieve abortus” voorkomt in de Indiase christelijke gemeenschap.
Er zijn diverse verklaringen waarom Indiase gezinnen steeds minder geneigd zijn meisjes te aborteren. De overheid spant zich al jaren in om geslachtsselectie aan banden te leggen. Zo is er een verbod op prenatale geslachtstests in het land. Ook werd begin 2015 de grootschalige reclamecampagne ”Save the girl child” gelanceerd. Een mogelijk verband is er ook met een stijgend onderwijsniveau en toenemende welvaart.
Hoewel de geslachtsverhouding in India steeds meer normaliseert, is die nog steeds scheef vergeleken met andere landen. Alleen in Azerbeidzjan, China, Armenië, Vietnam en Albanië is die verhouding nog schever.