Economie

Geluk Centraal wil af van de op welvaart gerichte maatschappij

Niet welvaart, maar geluk zou de belangrijkste pijler moeten zijn van de maatschappij, vindt Wim-Heerke Spronk. Met zijn in maart opgerichte vereniging Geluk Centraal wil hij hier werk van maken.

22 August 2022 18:04
Wim-Heerke Spronk, initiatiefnemer Geluk Centraal. beeld Ingmar Timmer
Wim-Heerke Spronk, initiatiefnemer Geluk Centraal. beeld Ingmar Timmer

Spronk wil een mentaliteitsverandering in de maatschappij teweeg brengen. „We staan voor behoorlijk wat transities, denk alleen al aan de energietransitie”, analyseert hij. „Maar de belangrijkste transitie die we met z’n allen moeten maken is die van welvaarts- naar welzijnsdenken.”

Maar iedereen wil toch in een welvarend land wonen?

„Welvaart heeft ons zeker na de Tweede Wereldoorlog veel gebracht. Maar welvaart leidt niet altijd tot welzijn. Zo is er aan grote thema’s als klimaat en gezondheidszorg de laatste decennia veel geld verdiend, maar ons geluksgevoel is er niet beter op geworden. Bij elke kwestie zouden we ons daarom moeten afvragen: hoe worden we hier gelukkig van? We moeten dus anders gaan denken, maar ook fundamenteel anders gaan doen.”

Hoe ziet u dat voor u?

„Verandering bereik je alleen als mensen er bewust voor kiezen en je ze erbij betrekt. Anders gezegd: ga het niet voor de samenleving bedenken, maar laat die dat zelf doen. Daarom hebben wij het een online platform gelukcentraal.nl gelanceerd waarop iedereen kan meepraten over grote thema’s. Dit is een voorproefje van ons idee om een Derde Kamer in het leven te roepen.”

Verkiezingen en het huidige partijenstelsel voldoen dus niet?

„Het huidige stelsel met politieke partijen is niet meer van deze tijd. Een groot deel van de bevolking voelt zich niet meer vertegenwoordigd. Daarom willen we een nieuwe volksvertegenwoordiging die op termijn zowel verkiezingen als de Eerste en de Tweede Kamer overbodig moet maken: de Derde Kamer.

Dat zie ik als volgt voor me. Door middel van loting kunnen Nederlanders worden opgeroepen om mee te denken over verschillende thema’s, die spelen op gemeentelijk of provinciaal niveau. Je gaat dus feitelijk werken met burgercomités. Deze raden mogen een woordvoerder aanwijzen die wordt afgevaardigd naar de Derde Kamer. Zo krijg je op landelijk niveau op ieder thema een volksvertegenwoordiging.

Daarnaast moet op ministerposten kunnen worden gesolliciteerd. Het gaat erom dat de beste persoon op de juiste plek komt. Met het huidige partijenstelsel gebeurt dat vrijwel nooit. De Derde Kamer beslist vervolgens wie welke ministerspost gaat bekleden.”

U vindt dienend leiderschap belangrijk. Dat heeft een christelijke connotatie. Heeft u die term ontleend uit het christendom?

„Niet bewust, maar ik kan me voorstellen dat dit veel christenen aanspreekt. Ik bedoel daarmee te zeggen dat het huidige systeem op macht van de politieke elite is gebaseerd, terwijl het juist om de burgerbevolking zou moeten gaan. Minister betekent nota bene dienaar. Wat mij betreft gaat de overheid die houding ook weer aannemen.”

Bij meer dan 1000 leden gaat u een politieke partij oprichten om uw idealen te realiseren. Mikt u op de Tweede Kamerverkiezingen van 2025?

„Daar mikken we inderdaad op. Vanaf september kunnen mensen lid worden van de vereniging. Met ons geluid willen we bereiken dat steeds meer mensen denken: waarom doen we dat eigenlijk niet zo?

Op het platform kunnen leden meedenken over het verkiezingsprogramma. Zo wordt dat een levend document, dat steeds weer kan worden aangepast aan de actualiteit.

Aan het eind van het jaar willen we onze plannen laten doorrekenen door het Centraal Planbureau.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer