Vrees voor aantasting ecosystemen door warmer zeewater
De hittegolven in de landen rondom de Middellandse Zee hebben niet alleen geleid tot hoge temperaturen op het land. Ook de watertemperatuur is flink gestegen en wetenschappers waarschuwen dat die ecosystemen kan aantasten. Verschillende dier- en plantensoorten zouden door het warmere water kunnen sterven.
Als gevolg van de warmere lucht, de veranderende oceaanstromingen en een stabiel zeeoppervlak ligt het kwik van het kustwater van de Middellandse Zee enkele graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
Volgens het Spaanse weerbureau AEMET zouden de wateren tussen de Spaanse Balearen en de Italiaanse kust tot 5 graden warmer zijn dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Langs de kust van het Spaanse Cabo de Gata werd een watertemperatuur van bijna 28 graden gemeten. De temperatuur van het water vlakbij de Franse kustplaats Nice liep op 25 juni zelfs op tot 29,2 graden, ongeveer 3,5 graad hoger dan op dezelfde dag vorig jaar.
„Dit is een absoluut record sinds ten minste 1994 en zeer waarschijnlijk eerder”, zei oceaanwetenschapper Jean-Pierre Gattuso tegen Reuters. „De oceaan en de zee zijn een soort spons voor de hitte.”
Ook in 2015 en 2019 werd de Middellandse Zee getroffen door zogenoemde ‘mariene hittegolven’. Dat leidde tot massale sterfte van dieren en planten. Volgens Gattuso duurt de hittegolf van dit jaar langer en is de omvang groter. „Waarschijnlijk zullen eind augustus de eerste slachtoffers vallen.”