Opinie

Hoe moet Rome worden gediend?

De Heere heeft ons als gezin geroepen om deel uit te maken van een kerkplantingsproject in een nieuwe wijk van Rome.

Chiara Lamberti, CNE.news
21 July 2022 21:16
Het Italiaanse Hooggerechtshof met op de voorgrond de Ponte Umbero I brug tussen de wijken Prati en Ponte. beeld iStock
Het Italiaanse Hooggerechtshof met op de voorgrond de Ponte Umbero I brug tussen de wijken Prati en Ponte. beeld iStock

Precies een jaar geleden zijn we verhuisd naar een wijk genaamd Prati. We wisten van tevoren dat die wijk een belangrijk deel van de stad was waar veel kantoren, institutionele gebouwen en historische plaatsen zijn. Elke dag komen er duizenden arbeiders en toeristen vanuit verschillende plaatsen.

Maar in het licht van het oprichten van een kerk, was deze informatie onvoldoende. Rome is een ingewikkelde en moeilijke stad om in te wonen. Er leven veel zielen: het is een grote stad, de hoofdstad van Italië en het centrum van de Rooms-Katholieke Kerk. Om er mee om te kunnen gaan, moet de kerk de geestelijke realiteit waarin zij is ondergedompeld, begrijpen.

Daarom richtten we een kerngroep op om deze realiteit te bestuderen. Nadat we hadden gebeden en een Bijbelstudie hadden gedaan, liet de Heere ons zien dat er drie gebieden zijn die onze buurt sociaal, cultureel en geestelijk kenmerken.

Ten eerste bevinden zich in Prati de rechtbanken van Rome en het Italiaanse Hooggerechtshof. Daarom zijn er honderden advocatenkantoren in de wijk. We realiseerden ons dat de kerk moet bidden voor deze plaatsen waar recht wordt gesproken. Ook moeten we Gods rechtvaardige gerechtigheid prediken die zo vaak ontbreekt in de Italiaanse rechtbanken. De kerk moet ook een plaats zijn die gerechtigheid belichaamt en bevordert.

Daarnaast is de buurt beroemd omdat hier de grootste televisiemaatschappij van Italië is gevestigd, de staatstelevisie RAI. Met zijn kanalen, tv, radio en digitaal, informeert, vermaakt en vormt de RAI al meer dan 70 jaar de Italiaanse cultuur. Haar programma’s bevatten niet het idee van religieus pluralisme, maar zijn een mix van katholieke moraal, transgressie en secularisatie. Een kerk in de buurt van de hoofdkantoren van de omroep, zal moeten bidden voor een hervorming van de RAI, geïnspireerd door cultureel pluralisme, weg van religieus confessionalisme en geseculariseerde ideologieën; voor een waar pluralisme van informatie dat minderheden erkent en voldoende ruimte creëert voor iedereen; voor christelijke roepingen op het gebied van journalistiek, informatie, entertainment, enz. zodat een Bijbels wereldbeeld ook op deze terreinen wordt bevorderd.

Tenslotte grenst de wijk Prati aan de muren van Vaticaanstad. Dat heeft een grote geestelijke invloed op de wijk. Toen het Vaticaan werd gebouwd, erkende het pausdom namelijk niet dat de Italiaanse staat het van zijn grondgebied beroofde. De betrekkingen tussen de staat en het Vaticaan waren zo gespannen dat de straten van de wijk zo werden aangelegd dat geen enkele de Sint-Pieterskoepel op de achtergrond had.

In de jaren 1920-1930 verlichtte het fascisme de spanningen door van het katholicisme de staatsgodsdienst te maken. De kerk die hier zal worden geplant, krijgt de verantwoordelijkheid om te prediken dat het alleen Christus is die redt en dat men niet gered kan worden door het feit dat men zo dicht bij een religieus systeem leeft dat symbool staat voor alles wat Romeinen en Italianen geloven dat religie is. Wij moeten ook bidden voor een seizoen van reformatie volgens het Evangelie, en voor bekeringen tot Christus onder hen die daar wonen.

Omdat ik niet in Rome geboren ben en slechts enkele maanden in dit deel van de stad gewoond heb, was ik verrast te ontdekken hoe alles wat je in het dagelijkse leven van de wijk ziet diepe historische wortels heeft en hoe die realiteiten de geestelijke werkelijkheid om ons heen gevormd hebben. De stad op een spirituele manier lezen is een manier om te begrijpen hoe haar te dienen, voor haar te bidden en haar welzijn te zoeken.

​De auteur studeerde communicatie en theologie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer