Wandeling: Gouds geheim
Gouda is vooral bekend van zijn kaas en de historische binnenstad. Dat er binnen de gemeentegrenzen ook nog een recreatiegebied ligt waar natuurliefhebbers hun hart ophalen, is voor velen een geheim.
Voor vogelspotters kent de Goudse Hout weinig geheimen. Dit voorjaar kwamen er tientallen vogelliefhebbers uit heel Nederland naar het 83 hectare grote gebied om de zeer zeldzame struikrietzanger te fotograferen. Het bruine, karekietachtige vogeltje komt uit Noordoost-Europa en Rusland. Maar tot 1 april liet het zich dus ook in Gouda zien. Na die datum was de zanger plotseling verdwenen.
De meeste bezoekers van de Goudse Hout hebben geen idee van de bijzondere flora en fauna. Ze komen er gewoon ontspannen wandelen, fietsen, skeeleren of spelen. Bij mooi weer trekt natuurspeelplaats Eldorado veel kinderen met hun ouders. Rustzoekers gaan wat verder het gebied in. Op de fietspaden is het regelmatig wat aan de drukke kant, maar op de talloze wandelpaadjes kom je al snel wat minder mensen tegen.
De tocht gaat vandaag eerst richting de Reeuwijkse Plassen. Voor langeafstandswandelaars is er ook uitstekend een route door beide gebieden uit te stippelen. Op internet zijn diverse wandelroutes te vinden, bijvoorbeeld de 8 kilometer lange Goudse Hout-route op groenehart.nl. Zelf een route uitstippelen kan ook prima; vanwege de kleinschaligheid en de overzichtelijkheid van het gebied is verdwalen bijna niet mogelijk.
Dat de Goudse Hout ook populair is bij hondenbezitters is te zien aan de vele bordjes die aangeven dat het verboden voor honden of juist losloopgebied is. In de natuurspeeltuin zijn honden verboden, daarbuiten mogen ze aangelijnd mee en sinds kort zijn er ook speciaal stukken aangewezen waar de honden los mogen lopen.
Hoe verder je van de bebouwing weg bent, hoe rustiger het wordt. Talloze bruggetjes zorgen ervoor dat bezoekers het grotendeels open veenweidegebied tot in de verste uithoek kunnen verkennen. Er staan genoeg bankjes om even rustig van de omgeving te genieten. Door afgravingen zijn er meertjes ontstaan met enkele eilandjes. Blauwalg is daar bijna elke zomer een serieus probleem.
Plantenliefhebbers kunnen een bezoek aan de Heemtuin Goudse Hout niet overslaan. Het doel van de tuin is een indruk te geven hoe het Zuid-Hollandse veenweidegebied er vroeger uitzag. In de 3,5 hectare grote heemtuin is op heel kleine schaal nog iets van de natuurlijke rijkdom van het oorspronkelijke veenweidegebied te zien. Er groeien allerlei zeldzame plantensoorten zoals koriander, moeraswolfsmelk, donkere ooievaarsbek, wilde marjolein en wilde akelei. Met een beetje geluk kom je er ringslangen tegen, want die nemen in aantal toe. En vergeet de talloze vogels niet, er kan dus zomaar een zeldzame tussen zitten.