Versterking grenshek in Israël is hard nodig
Israël werkt aan versterking van de veiligheidsbarrière tussen de Westelijke Jordaanoever en de rest van het land. Dat is hard nodig, getuige de aanslagen van de afgelopen weken.
Critici noemen het een apartheidsmuur. Anderen spreken liever van een veiligheidshek. Maar welke benaming je er ook aan geeft, feit is dat de fysieke afscheiding tussen de Palestijnse gebieden en Israël de afgelopen jaren veel terreuraanvallen heeft voorkomen. Vanzelfsprekend in combinatie met andere veiligheidsmaatregelen.
De barrière is echter niet ‘waterdicht’. Verre van dat zelfs. Op talloze plaatsen zijn gaten in de afrastering geknipt, waar sinds jaar en dag Palestijnse arbeiders hun weg door vinden, soms zelfs met auto en al. Het bespaart ze in elk geval een lange wachttijd bij een van de officiële checkpoints.
De Israëlische veiligheidsdiensten weten dat natuurlijk ook. Maar ze laten die illegale passages oogluikend toe, zo lang ze geen onaanvaardbare risico’s opleveren.
Die tijd lijkt nu voorbij. Want Israël werd de afgelopen weken opgeschrikt door een serie bloedige aanslagen, waarbij in totaal veertien doden vielen. Een aantal terroristen was via een van de gaten in de afscheiding binnengekomen, in één geval ook met een voertuig.
Het Israëlische leger is inmiddels bezig de illegale doorgangen af te sluiten. Ook graven genietroepen lange sleuven langs de barrière om de passage van auto’s te beletten. Eerder deze maand maakte het kabinet al omgerekend zo’n 90 miljoen euro vrij om een strook van 40 kilometer van de afscheiding in het noorden van de Westbank extra te versterken.
Verder stuurde het leger deze week zes bataljons reservisten naar de Westelijke Jordaanoever om de al aanwezige troepen te helpen bij het versterken van de barrière en de patrouilles te intensiveren.
Tegelijkertijd werkt de regering in Jeruzalem aan een plan om tienduizenden Palestijnen legaal in Israël te laten werken, maakte minister van Defensie Benny Gantz deze week bekend. Dat moet voorkomen dat zij via illegale wegen het land binnenkomen.
Die maatregelen zijn allemaal hard nodig. Het probleem zit echter niet zozeer in een ondeugdelijke afrastering of illegale arbeiders. De toenemende invloed van radicale terreurgroepen als Hamas en Islamitische Staat op de Westelijke Jordaanoever is een veel grotere bron van zorg. En ook de banden die zij hebben met Arabische Israëliërs die zich legaal binnen de grenzen van Israël bevinden.
Niet voor niets voerde het leger de afgelopen tijd een flink aantal antiterreuroperaties uit in plaatsen als Jenin, die vanouds als broeinesten van terreur bekendstaan. Daarbij zijn grote hoeveelheden wapens en explosieven aangetroffen.
Tegelijkertijd weten Israëliërs maar al te goed dat terroristen ook hun toevlucht tot ‘softe’ wapens kunnen nemen. Dat hebben de vele aanslagen met steekwapens en auto’s waarmee op mensen werd in gereden wel duidelijk gemaakt.
Het laat allemaal eens te meer zien dat Israël zijn waakzaamheid geen moment kan laten verslappen.