Economie

Europese beurzen in teken rentevrees en sancties tegen Rusland

De Amsterdamse beurs lijkt woensdag voorzichtig te beginnen. Beleggers kunnen reageren op opmerkingen van een kopstuk van de Federal Reserve over het Amerikaanse rentebeleid, die op de Amerikaanse beurzen rentevrees aanwakkerden. Daarnaast komen de Verenigde Staten en bondgenoten met nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

ANP
6 April 2022 08:20

Lael Brainard, lid van de raad van gouverneurs van de Amerikaanse centrale bankenkoepel, zei dinsdag op een conferentie dat de centrale bank sneller actie moet ondernemen om de hoge inflatie tegen te gaan. Zo moet volgens haar onder andere de balans vol opgekochte obligaties snel worden afgebouwd en moeten de rentes worden verhoogd. De opmerkingen zorgden al voor verliezen op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq.

Er worden woensdag nieuwe westerse sancties aangekondigd tegen Rusland vanwege het oorlogsgeweld in Oekraïne en de burgerdoden in de stad Boetsja. Het wordt verboden nog in Rusland te investeren. Volgens de zender NBC worden financiële instellingen en staatsbedrijven verder aangepakt.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een lager begin. Ook de andere Europese beurzen gaan naar verwachting in het rood openen nadat ze een dag eerder ook al hadden ingeleverd. De meeste Aziatische beurzen daalden eerder op de dag. Zo verloor de Nikkei in Tokio 1,6 procent.

In Shanghai en Hongkong werd weer gehandeld na een feestdag. Net als op de Nasdaq leverden de techbedrijven in. Vaak reageert het aandeel van de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus op de koers van internetbedrijf Tencent. Daarin heeft Prosus een groot belang.

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de vooruitzichten voor Aegon verhoogd van negatief naar stabiel. Dat weerspiegelt volgens Moody’s het verbeterde financiële profiel van de verzekeraar.

De euro was 1,0879 dollar waard, tegen 1,0969 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 102,30 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 107,24 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer