Test: vertaalcomputers
„I’m a mirror once and I have this is that”, klinkt een blikkerige stem uit de Travis Touch Go. Maar een spiegel ben ik niet. En over ditjes of datjes sprak ik helemaal niet.
De ‘slimme’ vertaalcomputer –waarop ik zojuist een Nederlands zinnetje insprak in de hoop dat hij ’m naar fatsoenlijk Engels zou vertalen– heeft me verkeerd begrepen. Dat veroorzaakt een behoorlijke spraakverwarring – zoals zo vaak het geval is met de verschillende vertaalcomputers die op deze pagina’s worden getest. Ze beloven taalbarrières weg te nemen door middel van kunstmatige intelligentie en spraakherkenning. Maar hoe praktisch zijn ze eigenlijk?
Een paar jaar geleden leken ze dé belofte voor internationale reizigers: vertaalcomputers zouden eindelijk een gesprek in (bijna) realtime mogelijk maken tussen mensen die elkaars taal niet spreken. Zónder woordenboek en zónder kunstgrepen. Alles wat de apparaatjes ter grootte van een bescheiden telefoon zouden doen, is luisteren en de boodschap doorgeven in een taal naar keuze.
De Travis Touch Go, een product van eigen bodem, was min of meer de koploper in het ‘baanbrekende’ segment. Gebaseerd op Android, met een schat aan talen, een toegankelijk touchscreen en kunstmatige intelligentie zou het apparaatje elke taalbarrière kunnen slechten.
Dat vereist echter wel het nodige geduld van spreker en luisteraar. En een nauwkeurige en tergend langzame uitspraak – met één zinnetje tegelijk. En dan nog blijkt de foutkans redelijk hoog – al moet na een vergelijkend onderzoek worden gezegd dat de Rotterdamse zakvertaler wel met kop en schouders boven z’n concurrenten uit steekt.
Bijster goed mag het apparaatje dan misschien niet zijn, praktisch is het wel. Gebruikers selecteren simpelweg twee talen en kunnen daarna met een druk op de knop hun boodschap inspreken. Een synthetische stem spreekt dan na enkele seconden denktijd zinnen uit waarover je anders moeiteloos je tong zou hebben gebroken. Al doe je dat vermoedelijk nog steeds als het apparaat je door wat miscommunicatie alsnog in een hachelijke positie brengt.
Maar de Travis Touch Go zal dat niet meer doen. Het toegestuurde apparaat blijkt bij het ter perse gaan van de review niet meer te koop. Dat wordt dus kijken bij de concurrenten.