BinnenlandSGP Amsterdam
SGP Amsterdam brengt bij verkiezingen 94-jarige lijstduwster in stelling

De SGP doet in maart zeer waarschijnlijk weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Lijsttrekker wordt de 21-jarige theologiestudent Mathieu van Spronsen.

Amsterdam. beeld Sjaak Verboom
Amsterdam. beeld Sjaak Verboom

Dat bevestigde Jan van Zaane, voorzitter van de SGP-afdeling Zaanstad-Amsterdam maandagavond desgevraagd. Het was lange tijd onzeker of de Amsterdamse SGP mee zou doen.

Van Zaane hield ook maandagavond nog een kleine slag om de arm. „Het ziet ernaar uit dat het gelukt is, al is het op het randje.” SGP’ers waren afgelopen tijd „hard bezig” om de wettelijk benodigde dertig handtekeningen van kiesgerechtigde Amsterdammers te verzamelen. En: „Pas vorige week kwamen we definitief op een goede lijsttrekker.”

Op de Amsterdamse SGP-lijst staan naast zeven mannen (onder wie lijsttrekker Van Spronsen) ook twee vrouwen, meldt Van Zaane. „Een 17-jarige studente en als lijstduwer een 94-jarige enthousiaste Amsterdamse dame die destijds het eerste vrouwelijk lid was in Amsterdam toen dat mogelijk werd.”

Paula Schot

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 bracht de Amsterdamse SGP Paula Schot in stelling als lijsttrekker. De keuze voor die jonge vrouw bezorgde de hoofdstedelijke SGP destijds nogal wat publiciteit. Schot is tegenwoordig wethouder in de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland.

In 2018 scoorde de SGP in de hoofdstad zo’n 550 stemmen, bij lange na niet genoeg voor een raadszetel.

De Amsterdamse ChristenUnie haalde toen ruim 6800 stemmen en bemachtigde met de hakken over de sloot één raadszetel.

Deelname van de SGP in Amsterdam zou ertoe kunnen leiden dat de CU weer uit de Amsterdamse raad verdwijnt, omdat de staatkundig gereformeerden wat stemmen van de CU af zouden kunnen snoepen. Hoe ziet Van Zaane dat? „Het zou ons heel erg spijten als de CU de zetel in de Amsterdamse raad verliest, maar dat is niet onze verantwoordelijkheid.”

De SGP heeft vergeefs geprobeerd aan te haken bij de Amsterdamse ChristenUnie, zegt Van Zaane. „Maar de CU heeft die weg afgesneden. De partij stelde een aansluiting van de SGP bij de CU niet op prijs.”

Socialer

De ChristenUnie in Amsterdam gaat met de nieuwe lijsttrekker Gerjan van den Heuvel de gemeenteraadsverkiezingen in.

Wat vindt Van den Heuvel ervan dat de SGP in Amsterdam zich in de verkiezingsstrijd stort? „De SGP moet zelf een afweging maken. De partij heeft uiteraard het recht om mee te doen.” De huidige CU-fractievoorzitter Tjitske Kuiper stelde vorig jaar in een interview met het Reformatorisch Dagblad de deelname in 2018 van de SGP aan de verkiezingen in Amsterdam als „onsympathiek en onaangenaam” te hebben ervaren. „Wij moesten veel moeite doen om een zetel binnen te halen en kregen toen vanuit christelijke kring concurrentie”, zei Kuiper. Van den Heuvel: „Ik begrijp de gevoelens van Tjitske Kuiper, het spande er vier jaar geleden om dat de CU een zetel zou halen. Maar ik zal deelname van de SGP niet onsympathiek noemen.”

Vorig jaar oktober is er per mail contact geweest tussen CU en SGP over een eventuele samenwerking in Amsterdam. Van den Heuvel: „Tot een fysiek gesprek is het niet gekomen. Samen met de SGP de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 ingaan, zagen wij niet zitten. Zowel electoraal als inhoudelijk. De Amsterdamse ChristenUnie is op thema’s als armoedebeleid en beleid rond ongedocumenteerden een stuk linkser en socialer dan de SGP. Op het terrein van duurzaamheid willen we als CU stevige stappen zetten. Daar denkt de SGP toch wat anders over.”

In 2018 was Don Ceder lijsttrekker voor de hoofdstedelijke CU. Hij vertrok vorig jaar naar de CU-fractie in de Tweede Kamer.

Onder de evangelische CU-achterban in bijvoorbeeld de Amsterdamse Bijlmer genoot Ceder, zoon van een Surinaamse vader en een Ghanese, de nodige bekendheid. Krijgt Van den Heuvel, die zijn roots heeft in de gereformeerde gemeenten van Kampen, in migrantenkringen voet aan de grond? „Ik maak me daar niet zo zenuwachtig over. We hebben de afgelopen jaren allerlei contact kunnen leggen met christenmigranten in Amsterdam. In enkele kerkdiensten in de Bijlmer heb ik al mogen uitleggen hoe ik mijn geloof vertaal in het politieke werk. Daarbij komt dat op onze kandidatenlijst diverse migranten staan. Te denken valt aan iemand als Kwame Agyeman, een jonge ondernemer die bekendheid geniet in de Ghanese gemeenschap.”

Krachten bundelen

De SGP heeft vorig jaar ook het CDA in Amsterdam benaderd voor samenwerking, bevestigde Jan van den Berg, voorzitter van het hoofdstedelijke CDA, zaterdag desgevraagd. „Wij wilden een open gesprek en hadden een positieve grondhouding over samenwerking. Het christelijke electoraat in Amsterdam is immers niet zo groot en dan kan het goed zijn je krachten te bundelen”, zegt Van den Berg. Het CDA heeft nu één zetel in de Amsterdamse raad.

Tot een fysiek gesprek met de SGP kwam het echter niet, zegt Van den Berg. „Wij waren naar een locatie gekomen, maar de SGP kwam toen om logistieke redenen niet opdagen. Toen we daarna voorstelden dat de SGP een nieuwe afspraak voor een gesprek met ons zou maken, is het daar niet meer van gekomen. Wij gingen er toen vanuit dat de SGP kennelijk niet echt met ons wil samenwerken.”

Van Zaane meldde maandagavond: „Het is helaas niet gelukt om met andere christelijke partijen tot enige vorm van samenwerking te komen, iets wat wij wel graag gewild hadden.”

In totaal doen er vier christelijke partijen mee aan de verkiezingen in maart. Naast CDA, CU en SGP, mengt ook de partij Jezus Leeft zich in de strijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer