Kerk & religie

Nationaal Gebed: Veel stuk gegaan bij verharding en polarisatie, ook in de kerken

Wat is er veel stuk gegaan, wat een verharding en polarisatie, ook in de kerken, aldus Jurjen ten Brinke. „We zijn te scherp geweest in onze standpunten. Durven we te belijden dat we de ander pijn hebben gedaan en willen we openlijk zeggen: Dat wil ik niet meer?”

Van onze verslaggever
17 January 2022 09:18
Jurjen ten Brinke (rechts) aan tafel met Jan Wolsheimer en Mirjam van der Vegt, op de achtergrond ds Moses Alagbe en Hans Maat.  beeld Albert-Jan Schol, EO
Jurjen ten Brinke (rechts) aan tafel met Jan Wolsheimer en Mirjam van der Vegt, op de achtergrond ds Moses Alagbe en Hans Maat.  beeld Albert-Jan Schol, EO

Ten Brinke leidde zaterdagavond vanuit de studio van de EO het Nationaal Gebed voor ”vrede en verbinding” in, de aftrap voor de jaarlijkse Week van gebed voor eenheid. Vertegenwoordigers van kerken, christelijke organisaties en media deelden hun gevoelens van zorg en hoop, live in de studio of via een videoverbinding. Ten Brinke: „We zoomen vanavond in op het hart, niet op de argumenten, want die weten we nu wel.”

Bisschop dr. Gerard de Korte stelde vast dat de samenleving uit het lood is geslagen. „Mensen hebben leren kijken in de spiegel. Je leeft in een heel welvarend land en dan realiseer je je ineens hoe kwetsbaar wij als mensen zijn.”

Drs. Ruth Sleebos, algemeen secretaris van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten, merkte dat het wel of niet vaccineren een splijtzwam is geworden, „en je wilt voorkomen dat dit binnen de kerk zo zal zijn.” Dat is dus niet gelukt, constateerde Ten Brinke. Inderdaad, beaamde Sleebos. „Laten we samen naar Jezus kijken in plaats van de menselijke overtuigingen vooropstellen. Jezus oordeelt niet, maar toont liefde en barmhartigheid.”

Kijk omhóóg

Ds. Rhoïnde Doth, voorzitter van Samen Kerk in Nederland (de koepel van migrantenkerken), speelde met de Engelse termen: lockdown, ja, maar toch look up, naar God. Zeker, antwoordde dr. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Maar look up is ook look dówn. „God is solidair met de mensen in hun verdriet. De opdracht van de kerk is mensen peilen en naast hen staan in hun verdriet en eenzaamheid. De diepste nood werpt je ook terug op je diepste houvast.”

Christien Crouwel, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, stelde dat corona mensen naast en tegenover elkaar heeft gebracht. „De opgave is nu elkaar niet los te laten. Kom, Heilige Geest, maak ons open naar heelheid en verbondenheid, Amen.”

17879467.JPG
Van links naar rechts: ds. Rhoïnde Doth, dr. René de Reuver, bisschop dr. Gerard de Korte en drs. Ruth Sleebos. beeld Albert-Jan Schol, EO

Ds. Johan Visser van de Amsterdamse Noorderkerk is bang voor de toekomst als mensen weer hun oude leventje gaan voortzetten en zo weer in de leegte terechtkomen. „Samen zoeken naar God, naar helderheid en richting in deze tijd, is de opdracht van de kerk.”

Ten Brinke citeerde de pas overleden Desmund Tutu, die ooit zei: „Ik ben geen optimist, maar gevangene van hoop.” „Jezus bad: Uw Woord is de waarheid. Hoe verschillend gelovigen ook de Bijbel uitleggen, er is de gemene deler in Jezus. Hij is de Waarheid in Persoon. In Hem weten we ons verbonden, ondanks onze verschillende standpunten.”

De verdeeldheid doet pijn, beaamde Jan Wolsheimer, voorzitter van MissieNederland, want de kerk is, als het goed is, het theater van de nieuwe wereld. „De kerk in Korinthe had ruzie met elkaar, en dan ineens schrijft Paulus over de liefde: liefde laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan. Dat zal het licht in deze samenleving opnieuw kunnen ontsteken.”

Migrantenpredikant Moses Alagbe uit de Bijlmer zei in God te geloven én op de wetenschap te vertrouwen, namelijk in het „geschenk” van het vaccin. Hans Maat, voorzitter van het Evangelisch Werkverband binnen de PKN, beaamde het eerste, maar heeft minder vertrouwen in de wetenschap. Hij is beducht voor uitsluiting door de overheid. „Ik heb grote zorgen. Het zal spannender worden, maar laten we elkaar blijven vasthouden en daarin een voorbeeld voor de samenleving zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer