Kerk & religieNationaal Gebed

Gebed voor eenheid in wereldwijde kerk

Bidstonden te over de laatste tijd, lokaal of nationaal, al dan niet in verband met de coronacrisis of interne verdeeldheid. Zondag start echter de ínternationale Week van gebed. Voor de eenheid van de wereldwijde kerk.

Klaas van der Zwaag
15 January 2022 07:55
Spandoek van de week van gebed vorig jaar in de protestantse gemeente van Nuenen.  beeld Raad van Kerken
Spandoek van de week van gebed vorig jaar in de protestantse gemeente van Nuenen.  beeld Raad van Kerken

Zaterdagavond vindt een Nationaal Gebed plaats, georganiseerd vanwege de verdeeldheid tussen mensen, in geloofsgemeenschappen en de samenleving rond de aanhoudende coronacrisis. Tijdens een live-programma (nationaalgebed.nl) spreken diverse christelijke vertegenwoordigers een gebed uit.

De website bijbelsopvoeden.nl bevat Bijbelmateriaal om opvoeders handreikingen te geven om rond dit thema ook met kinderen bezig te zijn. Er is een Bijbelrooster geschreven bij Johannes 17 (Jezus’ gebed om eenheid) met gespreksvragen voor jongere en oudere kinderen. Het materiaal is gratis te downloaden vanaf de website.

Internationaal

Vanaf zondag vindt de internationale ”Gebedsweek voor de eenheid van christenen” plaats. MissieNederland en de Raad van Kerken hebben hiervoor diverse promotiematerialen aangeboden. Het thema van de gebedsweek luidt dit jaar: „Wij hebben zijn ster in het oosten gezien en zijn gekomen om Hem onze hulde te brengen” (naar de Willibrordvertaling van 1975).

17875909.JPG
Gebedsmateriaal van de week van gebed.  beeld Raad van Kerken

Het is de Raad van Kerken van het Midden-Oosten (MECC) die deze editie voorbereidde. Aan de MECC, gevestigd in Beiroet, neemt niet alleen het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem (een bisdom van de Rooms-Katholieke Kerk, onder leiding van de Latijnse patriarch van Jeruzalem), maar ook de Armeens-katholieke, de Koptisch-katholieke, de Syrisch-katholieke, de maronitische, de Chaldeeuwse en de melkitische Kerk deel.

Het materiaal voor de gebedsweek wordt –naast christenen uit Libanon, Syrië en Egypte– uitgewerkt in samenwerking met de Pauselijke raad voor de bevordering van de eenheid van de christenen en een commissie van de Wereldraad van Kerken. Hoewel Wereldmissiedag pas in oktober plaatsvindt, werd deze week in Rome al de boodschap voor missiezondag aan de pers voorgesteld. Thema is dit jaar ”Gij zult mijn getuigen zijn” (Handelingen 1:8).

Publicatie

De Wereldraad van Kerken organiseert volgende week woensdag een webinar naar aanleiding van de publicatie van ”Dawn of Oecumenism” (Ochtendgloren van de oecumenische beweging), het eerste –ruim 800 bladzijden tellende– deel van het driedelige werk ”A History of the Desire for Christian Unity” (uitg. Brill, Leiden). Het is geschreven door een team van wetenschappers gecoördineerd door de in Italië (Bologna) gevestigde Foundation for Religious Studies (FSCIRE), waarmee de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) dagelijks intensief contact heeft, zo bevestigt prof. dr. Herman Selderhuis desgevraagd. Het project is geleid door prof. dr. Alberto Melloni, secretaris van FSCIRE, redacteur van het werk is dr. Luca Ferracci, eveneens verbonden aan FSCIRE.

Het webinar vindt plaats met het oog op de elfde assemblee van de Wereldraad van Kerken in Karlsruhe in september dit jaar. Dr. Stephen Brown, redacteur van The Oecumenical Review van de Wereldraad en voorzitter van het webinar, zegt desgevraagd: „In een tijd waarin we de Week van gebed voor de eenheid van de christenen markeren, biedt deze nieuwe publicatie inzicht in het diepe verlangen naar eenheid tussen christenen. Het zal ook een onschatbare bron zijn voor de assemblee in september.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer