Tweede Kamer voor uitbreiding artikel 1 Grondwet
In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet komt een bepaling dat discriminatie vanwege een handicap en vanwege seksuele geaardheid verboden is.
Ruim twee derde van de Tweede Kamer gaat akkoord met deze aanvulling. Dat bleek donderdag tijdens een debat over een initiatiefwet van D66, GroenLinks en PvdA.
Omdat het om een wijziging van de Grondwet gaat, moeten Tweede en Eerste Kamer twee keer hun goedkeuring geven. Voor de Tweede Kamer geldt dat dit in twee verschillende samenstellingen moet gebeuren. In juni 2020 ging de toenmalige Tweede Kamer voor de eerste keer akkoord met de uitbreiding, in februari dit jaar volgde de Eerste Kamer. Sinds de verkiezingen van 17 maart heeft de Tweede Kamer een nieuwe samenstelling en kan het voorstel voor de tweede keer behandeld worden.
Om de grondwetsherziening definitief door te kunnen voeren, is in de tweede ronde in beide Kamers twee derde meerderheid nodig. Tijdens het debat over de initiatiefwet spraken donderdagavond naast GroenLinks, D66 en PvdA, ook VVD, CDA, SP en ChristenUnie zich voor de wet uit. Deze fracties hebben bij elkaar meer dan 100 van de 150 zetels in de Tweede Kamer.
In artikel 1 van de Grondwet staat nu dat discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, niet is toegestaan. De indieners willen hier een discriminatieverbod op grond van seksuele geaardheid en handicap aan toevoegen. Het voorstel is volgens de indieners geenszins bedoeld om twee nieuwe gronden toe te voegen aan artikel 1. „Met dit voorstel benadrukken we dat er aandacht nodig is voor mensen die vanwege hun seksuele gerichtheid of vanwege hun handicap met extra drempels en weerstand in de samenleving te maken kunnen krijgen”, aldus GroenLinks-Kamerlid Kröger.
Rangorde
SGP-Kamerlid Bisschop liet donderdagavond in het midden of zijn fractie voor of tegen de uitbreiding zou stemmen. De fractie stemde in eerste lezing tegen.
De SGP’er vroeg, evenals ChristenUnie-Kamerlid Ceder, ook aandacht voor de rangorde tussen verschillende grondrechten. Artikel 1 heeft niet meer betekenis dan klassieke grondrechten over vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting of vrijheid van onderwijs. Volgens Bisschop zou het daarom goed zijn als het huidige artikel 1 op een andere plaats in de Grondwet zou komen. Daarmee kan een eind komen aan de discussie over de rangorde tussen grondrechten.