ANBB bepleit toestaan gebruik ivermectine bij coronapatiënt
Huisartsen moeten ivermectine off-label kunnen voorschrijven aan coronapatiënten, vindt de Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB). Maandag hoopt de vereniging in een kort geding haar gelijk te krijgen. Vijf vragen.
Wat is precies het probleem?
Ivermectine, een medicijn dat wordt gebruikt tegen schurft en worminfecties, is volgens de ANBB heel effectief tegen corona. Het middel zou de sterfte aan Covid-19 met zeker de helft verminderen, valt te lezen in de tekst van de dagvaarding. Huisartsen mogen het middel echter niet voorschrijven tegen corona, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in maart bepaald op basis van een advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Wat wil de ANBB?
De ANBB wil dat het NHG zijn advies aanpast van negatief naar neutraal. Nu raadt het NHG het gebruik van ivermectine buiten het ziekenhuis af, omdat er volgens het genootschap geen bewijs is dat dit medicijn een gunstig effect heeft op het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens als gevolg van Covid-19. Ook zijn de dosering en de timing van het gebruik volgens het NHG nog onvoldoende onderzocht. Het genootschap geeft overigens aan dat de bijwerkingen van ivermectine bij de normale dosering beperkt zijn.
Huisartsen mogen medicatie voorschrijven bij andere aandoeningen dan waarvoor ze zijn geregistreerd, het zogenaamd off-label gebruik. Geldt dat dan niet voor ivermectine?
Inderdaad, ivermectine is een uitzondering. Off-label gebruik is normaliter onder voorwaarden toegestaan, als de arts dat het beste acht voor zijn patiënt. Een van de voorwaarden is dat de arts de behandelrichtlijnen van zijn beroepsgroep volgt. De beroepsgroep, in dit geval de NHG, raadt in een richtlijn echter uitdrukkelijk het gebruik van ivermectine bij corona af. De inspectie neemt dit advies over en acht het voorschrijven van deze middelen buiten de richtlijnen een risico voor de kwaliteit van zorg.
Wat zijn de consequenties als huisartsen toch ivermectine bij corona voorschrijven?
Huisartsen riskeren dan een boete, die kan oplopen tot in de duizenden euro’s. Deze boete kunnen artsen ook aan hun broek krijgen als ze hydroxychloroquine of chloroquine voorschrijven bij coronapatiënten.
De inspectie heeft tot nu toe één boete aan een arts uitgereikt vanwege het off-label voorschrijven van medicijnen die niet tegen corona zijn bedoeld. Het ging om een bedrag van 3000 euro.
Er zijn signalen dat een aantal huisartsen nog steeds ivermectine voorschrijft, zegt een woordvoerster van de inspectie desgevraagd. Namen wil ze niet noemen.
Hoeveel kans van slagen heeft het kort geding van de ANBB?
Niet zoveel. De advocaat van het NHG heeft begin november de ANBB al laten weten dat het genootschap zijn standpunt niet zal wijzigen.