live
BinnenlandLIVEBLOG CORONA

Avondlockdown vanaf zondag, scholen blijven open

Het coronavirus grijpt om zich heen. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit. Op vrijdagavond worden nieuwe maatregelen aangekondigd tijdens een persconferentie. Volg het nieuws op de voet in dit liveblog.

Webredactie 26 November 2021 14:30

Advertentie

Hoe zit het met kerkelijke activiteiten?

Het verzoek is om kerkelijke activiteiten op zo’n tijdstip te beginnen dat deze om uiterlijk 17.00 uur klaar zijn. Dat geldt ook voor kerkdiensten.

Gommers: OMT-advies steeds moeilijker door gebrekkige data

Het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van afgelopen woensdag was het moeilijkste tot nu toe, zegt ic-baas en OMT-lid Diederik Gommers. Uit die bijeenkomst kwam het advies waarop het demissionaire kabinet de vrijdagavond aangekondigde maatregelen heeft gebaseerd. Volgens hem neemt de verdeeldheid onder de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet toe.

Nederlanders kunnen ‘gewoon’ van en naar Zuid-Afrika vliegen

Nederlanders kunnen van en naar Zuid-Afrika blijven vliegen ondanks het vrijdag ingestelde inreisverbod wegens zorgen over een nieuwe coronavariant. Dat zeggen KLM en het ministerie van Infrastructuur. „Door Zuid-Afrika zijn er geen nieuwe restricties ingesteld”, aldus een woordvoerster van KLM. Er worden volgens haar geen extra voorwaarden gesteld aan mensen die naar Zuid-Afrika willen vliegen. Het inreisverbod terug naar Nederland geldt niet voor Nederlanders en andere EU-burgers.

Beroep op kerken

Na een vraag van RD-journalist Addy de Jong over kerkdiensten, doet Rutte een dringend beroep op de kerken. “Kom niet bijeen 's middags of 's avonds. Wees solidair.”

Rutte hoopt op normale kerst, maar ‘absoluut geen garanties’

Demissionair premier Mark Rutte „hoopt op een normale kerst”, maar kan daarover „absoluut geen garanties” geven. „Het kan langer duren” voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.

Advies kabinet: doe eerst zelftest bij bezoek thuis

Wie bij iemand op bezoek gaat of zelf bezoek ontvangt, wordt aangeraden eerst een zelftest te doen. Daarmee wil het kabinet besmettingen thuis voorkomen. Ook waarschuwt het kabinet extra voorzichtig te zijn bij contact tussen mensen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 12 jaar.

Overzicht maatregelen

Een (niet uitputtend) overzicht van maatregelen die vanaf zondagmorgen gelden.

Schermafbeelding 2021-11-26 om 19.37.26.png
Rutte roept op: let extra op kwetsbare mensen

Demissionair premier Mark Rutte roept op de komenden weken extra te letten op mensen die in een onveilige thuissituatie zitten of eenzaam zijn. De aangescherpte coronamaatregelen, waardoor mensen weer veel meer thuis komen te zitten, kunnen „op een afschuwelijke manier doorwerken achter de voordeur”, waarschuwt hij.

Rutte denkt met name aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar ook aan ouderen die door alle beperkingen verder dreigen te vereenzamen.

„We moeten echt, ook nu weer, op elkaar blijven letten”, zegt Rutte. „Dus vraag gewoon eens aan mensen: hoe gaat het met je. En als je mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn.”

Opvallende uitspraak over 2G

Advertentie

Kinderen onder de 12 moeten ook bij lichte klachten thuisblijven

Kinderen van 12 jaar of jonger moeten ook thuisblijven als ze milde verkoudheidsklachten hebben. Ook moeten zij zich dan laten testen bij de GGD.

Eerder mochten zij volgens het zogeheten ‘snottebellenbeleid’ nog wel naar school met lichte klachten. Zij moesten alleen thuisblijven in afwachting van een testuitslag of als ze in nauw contact waren geweest met een besmet persoon.

De sterke toename van het aantal coronabesmettingen komt deels door het hoge aantal infecties op scholen. Over het algemeen worden kinderen niet ernstig ziek door corona.

Advies kabinet: doe eerst zelftest bij bezoek thuis

Wie bij iemand op bezoek gaat of zelf bezoek ontvangt, wordt aangeraden eerst een zelftest te doen. Daarmee wil het kabinet besmettingen thuis voorkomen. Ook waarschuwt het kabinet extra voorzichtig te zijn bij contact met mensen ouder dan 70 jaar of jonger dan 12.

De meeste mensen raken thuis besmet met corona, bijvoorbeeld door een besmette huisgenoot of bezoeker. Ook op feesten thuis raken veel mensen besmet. Begin november meldde het RIVM dat een op de vijf van de besmette personen een feestje had in de week voor de coronatest.

ANP-441207861.jpg
beeld ANP, Bart Maat
Kabinet begint met hulp van Defensie een boosteroffensief

Voor het einde van het jaar wil het demissionaire kabinet zoveel mogelijk ouderen een boosterprik hebben gegeven. Voor dit boosteroffensief gaat Defensie helpen met 750 mensen en worden ook studenten ingezet, maakte het kabinet vrijdag bekend.

Verder wordt volgende week al begonnen met het geven van een extra vaccinatie tegen het coronavirus aan niet-mobiele ouderen. Oorspronkelijk was het plan hiermee in januari te beginnen.

Thuiswerken

Het kabinet scherpt het thuiswerkadvies verder aan, meldt demissionair premier Mark Rutte. Nu geldt nog: ‘werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’. Dat wordt nu: ‘werk thuis, kan dat niet, houd dan op het werk altijd 1,5 meter afstand’.

Kabinet breidt steun uit: opnieuw loonsteun, TVL-vergoeding omhoog

Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen een hoger percentage van de geschatte vaste lasten vergoed.

Lawaaiprotest bij begin persconferentie coronamaatregelen

Ongeveer honderd demonstranten hebben zich vrijdagavond verzameld bij het ministerie van Justitie in Den Haag, waar om 19.00 uur de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge is begonnen. Net als bij eerdere persconferenties houden de tegenstanders van de coronamaatregelen een lawaaiprotest.

Maatregelen

De strengere maatregelen gaan zondag 28 november om 5 uur in de ochtend in en gelden in ieder geval tot en met zaterdag 18 december. Het demissionaire kabinet zal in de week ervoor, op 14 december, de situatie opnieuw beoordelen.

De nieuwe maatregelen komen bovenop de adviezen en maatregelen die eerder werden ingesteld. Daarbij gaat het om maximaal vier gasten per dag thuis te ontvangen, mondkapjesplicht, geen publiek bij sport en maximaal 1250 mensen in zalen. Ook is er al een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats in cultuur en horeca.

Kabinet zoekt schuld bij zichzelf

Rutte steekt hand in eigen boezem: boodschap kabinet komt niet over. Dat moet anders.

Gemeente Den Haag: Ga niet naar gebied rond persconferentie

De gemeente Den Haag roept mensen op om niet naar de straat te gaan waar demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie geven over de nieuwe coronamaatregelen. Demonstranten kunnen naar de Koekamp gaan, tegenover station Den Haag Centraal.

Bij de vorige coronapersconferenties braken buiten ongeregeldheden uit.

ANP-441207000.jpg
Leden van de Bijstandseenheid ME van de Koninklijke Marechaussee staan vrijdagavond opgesteld rondom het ministerie van Justitie en Veiligheid. beeld ANP, PHIL NIJHUIS
Advies aan zwangeren om ook boosterprik te nemen

Zwangeren zouden een boosterprik tegen het coronavirus moeten nemen. Dat adviseert de werkgroep COVID-19 en Zwangerschap „met nadruk” aan alle zwangeren, ongeacht de termijn van de zwangerschap.

Eerder dit jaar adviseerde de werkgroep alle zwangeren al om zich in te laten enten tegen corona, met een mRNA-vaccin. De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins.

Kijk live mee naar de persconferentie

Grapperhaus: Avondklok is laatste redmiddel

Het kabinet kan de avondklok weer invoeren als het nodig is, maar volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is dit „een laatste redmiddel”. Volgens hem geeft de wet nu al ruimte voor een herinvoering van de maatregel. Wel benadrukt de minister dat het kabinet „uiterste middelen niet meteen moet inzetten”.

Nationale Politie voorbereid op demonstraties en rellen

De Nationale Politie houdt rekening met onaangekondigde demonstraties, ongeregeldheden en mogelijk rellen na de persconferentie van vrijdagavond over een aanscherping van de coronamaatregelen. Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de politie voorbereid is „op al dan niet aangekondigde demonstraties”.

ANP-440922778.jpg
Na de rellen in Rotterdam. beeld ANP, JEFFREY GROENEWEG
Brussel: Fabrikanten beloofden vaccin aan te passen aan variant

De fabrikanten van coronavaccins die de Europese Unie in de arm heeft genomen hebben beloofd hun vaccin „onmiddellijk” aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Er zijn dus voorzorgsmaatregelen genomen voor de komst van een verontrustende nieuwe variant als die uit Zuid-Afrika, verzekert voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

21.350 positieve coronatests gemeld, gemiddelde blijft gelijk

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 21.350 positieve coronatests gemeld. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week vrijdag, en daardoor blijft het gemiddelde ook vrijwel gelijk.

Bijna 2600 coronapatiënten in ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2598 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. In de afgelopen dag steeg het totale aantal opgenomen patiënten met 53.

Op de verpleegafdeling liggen nu 2070 coronapatiënten. De laatste keer dat de klinieken zo veel mensen onder hun hoede hadden, was op 6 januari. Ten opzichte van donderdag liggen er 55 coronapatiënten meer.

De bezetting op de intensive cares daalde juist iets. Het aantal coronapatiënten daar daalde met twee naar 528.

Passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika vast op Schiphol

Passagiers van twee KLM-vluchten die vrijdagochtend vanuit Zuid-Afrika zijn geland op Schiphol, mogen het vliegtuig verlaten en worden overgebracht naar een aparte locatie op de luchthaven. In overleg met de GGD worden zij getest op corona. Dit in verband met de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in het zuidelijke deel van Afrika is ontdekt.

Nieuwe Zuid-Afrikaanse variant van coronavirus duikt op in België

In België is voor het eerst een besmetting vastgesteld met de nieuwe verontrustende variant van het coronavirus. Dat is voor Europa een primeur. Een tweede mogelijk geval wordt nog onderzocht, melden Belgische media.

De nieuwe virusvariant uit zuidelijk Afrika is gevonden bij een jonge vrouw, meldt de Franstalige omroep RTBF. Ze zou net zijn aangekomen uit Egypte en reisde via Turkije. Een link met zuidelijk Afrika zou er op het eerste gezicht niet zijn.

De Jonge over maatregelen: zet je schrap voor een barre winter

Het kabinet zal de komende tijd echt fors moeten ingrijpen om het aantal coronabesmettingen te verlagen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij waarschuwt dat mensen zich „schrap moeten zetten voor een barre winter”. Het kabinet zal „alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten”.

De Jonge: planbare operaties landelijk uitgesteld, hulp Defensie

Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten ‘fase 2d’ afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit en indien nodig en „medisch aanvaardbaar” worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.

NOS: ‘Avondlockdown’ vanaf zondag, scholen blijven open

De NOS meldt op basis van Haagse bronnen dat veel sectoren vanaf zondag van 17.00 uur tot 05.00 uur dicht moeten. De maatregel duurt voorlopig drie weken. De regel geldt onder meer voor restaurants en cafés, ‘niet-essentiële’ winkels, de cultuursector, ‘doorstroomlocaties’ en de amateursport. Scholen kunnen openblijven. Levensmiddelenwinkels kunnen tot 20.00 uur openblijven.

Leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren worden verder verplicht in de gang een mondkapje te dragen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer