Consument

Recept: Lasagne met koolraap

En toen stond de koolraap opeens weer midden in de belangstelling. Met dank aan een actuele voedseltrend, namelijk om minder koolhydraten te eten. Prompt verschenen er in reactie daarop alternatieven voor rijst (gemalen bloemkool), pizzabodems (ook op basis van bloemkool) en bijvoorbeeld spaghetti (slierten courgette) op de markt. Inmiddels ook gesignaleerd: tagliatelle van in linten gesneden koolraap. Best bijzonder dat zo’n toch wel wat ouderwets aandoende knol opeens weer culinair hip is.

geertje@rd.nl
16 November 2021 14:22
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Aangestoken door de geest van de tijd maakte ik al eens lasagne met als alternatief voor de deeglagen gegrilde plakken aubergine. Uit nieuwsgierigheid besloot ik ook weer eens een poging te doen om een innigere relatie met de knol op te bouwen. Opnieuw in de vorm van een lasagneschotel, maar nu met dunne plakken koolraap in plaats van deeg en cottage cheese als vervanger voor bechamelsaus. Eerlijk is eerlijk: mijn reserves waren best groot. Van vroeger herinnerde ik me vooral veel onaantrekkelijks: de kooklucht, de structuur en de smaak. Maar het experiment pakte heel goed uit. Omdat koolraap al snel wat zoetig en wee is, is de tomatensaus behoorlijk stevig op smaak gebracht, door toevoeging van een snufje chilipeper en runderbouillon. Ook de preilaag zorgt voor wat extra pit.

17690716.JPG
beeld Geertje Bikker-Otten

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 koolraap (ca. 800-1000 g), 300 g rundergehakt, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 steel bleekselderij, 1 winterwortel, scheutje olie, 1 klein blikje tomatenpuree (70 g), 1 blikje tomatenstukjes (400 g), 0,5 tl tijm, snufje chilipeper (eventueel), 0,5 bouillonblokje (rund), 3 preien, 400 g cottage cheese, 50-75 g parmezaanse kaas, scheutje melk, peper en zout naar smaak.

17690718.JPG
beeld Geertje Bikker-Otten

Bereiding

1. Schil de koolraap en halveer hem. Snijd de helften in plakken van 3-4 mm dikte en kook die 10-12 minuten in ruim water met een snufje zout. Als je er net in kunt prikken zijn ze goed. Giet af en laat de koolraap schrikken onder koud water. Laat uitlekken.

2. Snijd voor de tomatensaus ui en knoflook fijn. Doe een scheutje olie in een stoofpan en laat ui en knoflook daarin 5 minuten fruiten op laag vuur. Snijd winterwortel en bleekselderij in blokjes. Voeg toe en laat alles 5 minuten fruiten. Zet het vuur wat hoger en voeg het gehakt toe. Bak tot het vlees kleur krijgt. Voeg tomatenpuree, tomatenblokjes, tijm, chilipeper, het halve bouillonblokje en 400 ml water toe. Roer door elkaar. Laat de saus een halfuur pruttelen.

3. Snijd en was de prei. Laat uitlekken. Doe een scheut olie in een pan en laat de prei hierin op halfhoog vuur smoren tot de groente beetgaar is.

4. Rasp de kaas. Roer de helft van de cottage cheese en een derde van de geraspte kaas door de prei.

5. Verwarm de oven voor op 180-190 graden. Maak in een ovenschaal laagjes. Begin met wat saus. De volgende laagjes zijn: koolraap, de helft van de resterende tomatensaus, koolraap, preimengsel, koolraap, de rest van de tomatensaus en als afsluiting koolraap. Roer een scheutje melk door de rest van de cottage cheese en verdeel dit over de koolraap. Strooi er de rest van de kaas over en zet de schaal een halfuur in de oven.

Meer over
RDMagazine

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer