„Getroffen pluimveehouder Marcel Braaksma altijd voorzichtig”
De uitbraak van vogelgriep in het bedrijf van Marcel Braaksma valt hem zwaar, vertelt vader Dries Braaksma, die zelf ook pluimveehouder is. „Maar hij wil zo lang doorgaan als mogelijk is.”
Het is al voor de derde keer dat de Braaksma’s een flinke tegenslag in hun bedrijf te verduren krijgen. Eerst brandden twee van de drie stallen van vader Braaksma af, in augustus 2019. En in november 2020 moesten de 48.000 leghennen van Marcel Braaksma ook al geruimd worden vanwege vogelgriep. Vader Dries Braaksma is „eigenlijk altijd wel optimistisch”, vertelt hij. „Maar het houdt een keer op.”
Toch wil hij ook nu niet te lang stilstaan bij de ellende die zijn zoon is overkomen. „Het is zaak alles weer op de rit te krijgen en door te gaan. Ook al valt dat niet altijd mee. Maar hij wil zolang doorgaan als mogelijk is.” Medeleven van collega’s met zijn zoon doet veel goeds, zegt Braaksma. „De onderlinge betrokkenheid is ongekend en komt uit alle hoeken. Ook wijzelf krijgen veel medeleven. Iedereen is zich ervan bewust dat het ook op zijn bedrijf kan gebeuren.”
Het bedrijf van vader Braaksma zit in Niawier, op meer dan tien kilometer afstand van de locatie in Lutjegast. Braaksma heeft daarom geen last van het vervoersverbod. Ook van de ophokplicht merkt hij weinig, omdat zijn leghennen sowieso al binnen zitten. De afgelopen dagen had Braaksma uitsluitend telefonisch contact met zijn zoon, die tot 72 uur na de ruiming niet van zijn bedrijf af mag. „Hij vraagt zich af wat hij fout doet, dat de griep nu twee keer in een jaar tijd in zijn bedrijf is uitgebroken. Maar dat is niet nodig. Hij is heel voorzichtig.”
Pastoraat
De protestantse gemeente in Lutjegast, waar de getroffen Marcel Braaksma toe behoort, leeft van harte mee, zegt de scriba, mevrouw Douma. „Hoe mensen dat doen weet ik niet, maar ik vind het wel logisch in een kleine gemeenschap als wij zijn.” Zelf heeft Douma Braaksma een bericht gestuurd. „Vanuit onze gemeente verleent de kerkelijk werker pastoraat. Hij gaat op bezoek als het kan, en anders belt, appt of mailt hij. Er mogen de komende tijd geen mensen op het bedrijf komen.”
Bij de pluimveehouder was het een drukte van belang rond de ruiming, zag Douma. „Er stonden maar liefst 25 auto’s op het erf van mensen die aan het werk waren. Er komt heel wat kijken bij zo’n operatie.”
Douma zelf vindt het dieptriest dat Braaksma nu weer getroffen is. „Een jaar geleden was er een ophokplicht en kwam het virus toch zijn bedrijf binnen. Nu is het hetzelfde liedje, terwijl hij zo voorzichtig is. Ik vergelijk het met corona: het komt je als het ware zo aanwaaien.”