Uitbraak vogelgriep Zeewolde schok voor pluimveesector
Pluimveehouders in heel Nederland kijken met grote bezorgdheid naar de ontwikkelingen in Zeewolde (Flevoland). Dinsdag bleek dat daar hoogpathogene (zeer besmettelijke) vogelgriep is uitgebroken op een biologische leghennenhouderij.
Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Pluimveehouders Vakbond spreekt van een drama voor het getroffen bedrijf en een schok voor de hele sector. Hij vreest een „rampscenario” als in de omgeving meer bedrijven besmet blijken. De screening van zes kippenboerderijen binnen een straal van 3 kilometer rond het getroffen bedrijf aan de Duikerweg is in volle gang en zal enkele dagen in beslag nemen.
Volgens Ernest Bokkers, beleidsmedewerker bij de vakgroep Pluimveehouderij van boerenorganisatie LTO, kan de uitbraak grote gevolgen hebben voor de Nederlandse export van pluimvee, vlees en eieren. „De uitbraak moet internationaal gemeld worden. Vaak reageren landen dan snel met importbeperkingen.”
Minister Carola Schouten van Landbouw heeft dinsdag een landelijke ophokplicht voor pluimvee ingesteld. Die moet het risico op insleep van het virus uit wilde vogels verkleinen. De 36.000 dieren op de besmette boerderij worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geruimd.
Broederij
In een straal van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf aan de Duikerweg geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest. In dit gebied liggen nog eens negen pluimveebedrijven, waaronder broederij Verbeek. Kuikens die uit het ei komen, mogen voorlopig niet op transport. Ook mogen geen broedeieren worden aangevoerd.
Woordvoerder Gerrit Morren van Verbeek zegt dat de broederij zeker 30 dagen geblokkeerd is als de screening in de 3 kilometerzone tenminste geen nieuwe besmettingen oplevert. Het uitbroeden van eieren duurt drie weken. In de broedmachines liggen 3,8 miljoen eieren. Elke dag kruipen tienduizenden kuikens uit het ei.
„Normaliter gaan de kuikens dezelfde dag nog naar de afnemers. Wij hebben geen faciliteiten om ze langer dan 72 uur te verzorgen. We zijn in overleg met het ministerie van Landbouw hoe we dit probleem moeten oplossen”, zegt Morren. Hij hoopt op een ontheffing.
Grote vraag is of het virus ook elders in opduikt. Minister Schouten heeft dinsdag de deskundigengroep dierziekten gevraagd om een risicobeoordeling. Volgens pluimveehoudersvoorman Oplaat heeft de sector hier twee weken geleden al op aangedrongen, toen bleek dat elders in Europa wilde vogels besmet waren met vogelgriep. „Als er eerder een ophokplicht was ingesteld, hadden we deze uitbraak misschien niet gehad.”
De meeste Nederlandse kippenboeren houden hun dieren altijd binnen. Biologische pluimveehouderijen, zoals het bedrijf in Zeewolde, en bedrijven die zogeheten vrije uitloopeieren produceren, hebben verplicht een uitloop.